Svijet
0

Rice od 16. do 20. jula na Bliskom istoku, u Africi i Evropi

FENA
Foto: Reuters; Condoleezza Rice
Foto: Reuters; Condoleezza Rice
Američka državna tajnica Condoleezza Rice će od 16. do 20. jula posjetiti Izrael, Zapadnu obalu, Ganu, DR Kongo i Portugal, najavio je State Department.

Riječ je o prvoj posjeti državne tajnice Rice Izraelu i palestinskim teritorijima u gotovo četiri mjeseca, i prvom otkako je Hamas zauzeo Pojas Gaze.

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack kazao je kako državna tajnica posjetom želi unaprijediti izraelsko-palestinski mirovni proces na različitim nivoima, podržati palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i najavu izraelskog premijera Ehuda Olmerta da želi graditi temelje za pregovore o budućoj palestinskoj državi.

"Palestinci trebaju pomiriti međusobne podjele i zajednički utvrditi put kojim žele nastaviti. Predsjednik Abas zacrtao je smjer kojim bi palestinski narod mogao ostvariti državu. On vodi preko pregovaračkog stola. Postoji alternativa koju je postavio Hamas, koja ne vodi nikamo", rekao je McCormack.

Za posjet DR Kongu McCormack je kazao kako je riječ o zemlji koja je prošla kroz različite političke potrese, provela predsjedničke izbore i tranziciju vlasti i Rice posjetom toj velikoj afričkoj zemlji želi obilježiti te promjene i ostvareni napredak. U sklopu posjete Africi, Rice će u Accri u Gani sudjelovati na Forumu o ekonomskom rastu i mogućnostima Afrike (AGOA).

U Lisabonu će se Rice sastati s premijerom Joseom Socratesom i drugim najvišim dužnosnicima Portugala, koji u drugoj polovini 2007. predsjeda Evropskom unijom.