Svijet
0

Rice negirala ambicije da bude potpredsjednica SAD-a

FENA
Američka državna tajnica Condoleezza Rice negrala je da priželjkuje da se kandidira za potpredsjednicu Sjedinjenih Država republikanskom kandidatu na predsjedničkim izborima Johnu McCainu, ne zatvarajući pritom potpuno vrata "ovakvoj ulaznici".

Pritisnuta od novinara da odgovori na "šermanovski način" pričama koje se iz dana u dan šire o mogućoj kandidaturi za šefa diplomatije pored McCaina, Rice je odmah počela s pohvalama senatora Arizone.

"Dozvolite mi najprije da kažem da je senator McCain izvanredan Amerikanac, izuzetan vođa i evidentno veliki patriot", rekla je Rice na konferenciji za štampu održanoj zajedno s meksičkom kolegicom Patriciom Espinoca Cantellano i kanadskim kolegom Maximom Bernierom, javio je AFP.

"To znači, idem u Stanford. Vraćam se u Kaliforniju", rekla je ona i dodala: "Imat ću veliko zadovoljstvo da pratim ovu izbornu kampanju i da glasam kao prosječan glasač".

Ovaj demanti izgleda manje jasan od onog koji je svojevremeno dao američki sjevernjak, general Sherman, koji je na pitanje o mogućim predsjedničkim ambicijama 1884. demantirao glasine, rekavši: "Ako me unaprijed odaberu, neću praviti kampanju, ako me imenuju za kandidata, neću prihvatiti, a ako me izaberu neći obavljati dužnost".