Svijet
0

Rice najavila vojnu pomoć SAD-a saveznicima na Bliskom istoku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka državna tajnica Condoleezza Rice je u ponedjeljak, uoči odlaska na bliskoistočnu turneju, najavila da će SAD sklopiti nove ugovore o vojnoj pomoći zemljama Zaljeva, Izraelu i Egiptu, vrijedne desetke milijardi dolara, u svrhu jačanja obrambene sposobnosti svojih strateških partnera kako bi mogli više pridonijeti miru i stabilnosti u regiji.

"Kako bi podržali naš stalni diplomatski angažman u regiji, mi pripremamo nove sporazume o pomoći zaljevskim zemljama, te Izraelu i Egiptu. Taj će napor ojačati umjerene snage i dati potporu široj strategiji suprotstavljanja negativnom utjecaju Al Qaide, Hezbolaha, Sirije i Irana", istaknula je Rice u saopćenju koje je objavio State Department.

Planirane isporuke oružja Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu, UAE, Kataru, Bahreinu i Omanu, uključujući i neke vrlo napredne oružane sustave, "pomoći će obrambenim sposobnostima naših strateških partnera da osiguraju mir i stabilnost u regiji", dodala je Rice.

Zaljevski saveznici SAD-a trebali bi po tim planovima dobiti oružje vrijedno pet do 20 milijardi dolara u sljedećih 10 godina, dok bi vojna pomoć za Izrael u istom razdoblju bila 30,4 milijarde dolara a za Egipat 13 milijardi. U saopćenju se preciziraju samo vrijednosti sporazuma s Izraelom i Egiptom.

Rice je najavila da će tokom posjeta Egiptu i Saudijskoj Arabiji, na koju kreće u ponedjeljak zajedno s ministrom obrane Robertom Gatesom, razgovarati s američkim partnerima o "unapređenju stabilnosti i sigurnosti u Iraku", prenijla je Hina.

U sklopu turneje posjetit će i Jeruzalem i Ramallah gdje će s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, kako je kazala, "nastaviti razgovor o razvijanju političkog horizonta" koji bi trebao pridonijeti stvaranju palestinske države i postizanju trajnog mira s Izraelom.