Svijet
0

Rice kreće na četverodnevni put u Evropu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američka državna tajnica Condoleezza Rice danas odlazi u četverodnevnu posjetu Evropi tokom koje će potpisati sporazum u Pragu o razmještanju dijelova proturaketnog štita na teritoriji Republike Češke, saopćio je State Department.

Planovima Sjedinjenih Država da u Češkoj postave jedno radarsko postrojenje, a u Poljskoj rakete presretače oštro se protivi Rusija.

Međutim, američki dužnosnici uvjeravaju Moskvu da je taj sistem namijenjen za odbranu od potencijalnih raketnih napada iz Irana i da ni na jedan način ne predstavlja prijetnju Rusiji.

Poljska još nije pristala na svoj dio sporazuma, a Sjedinjene Države su saopćile da razmatraju i druge opcije.

Američka državna tajnica će na svom putu još posjetiti Gruziju i Bugarsku.

U Bugarskoj će joj biti uručena najviše bugarsko odlikovanje "Stara planina" zbog prošlogodišnje pomoći da se iz Libije oslobodi pet bugarskih medicinskih sestri i jedan liječnik Palestinac.

Posjeta tajnice Rice Gruziji pada u trenutku pojačanih napetosti između Tbilisija i otcijepljenih regija Abhazije i Južne Osetije, u kojima je nedavno izvedeno nekoliko oružanih napada, prenijele su agencije.

Dodatnu napetost je stvorila odluka Moskve da u te dvije oblasti pošalje mirovne snage, bez odobrenja gruzijske vlade, kao i težnja Gruzije da postane članica NATO-a, čemu se protivi Moskva.