Svijet
0

Rice: Konferencija o Bliskom istoku bit će "ozbiljna i bitna"

FENA
Američka državna tajnica Condolleezza Rice izjavila je u ponedjeljak u Ramallahu da će očekivana konferencija o Bliskom istoku biti "ozbiljna i bitna" i potvrdila da će se ona održati u Annapolisu, blizu Washingtona.

"To će biti ozbiljna i bitna konferencija koja će unaprijediti formiranje palestinske države", kazala je Rice poslije razgovora s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom.

Za vrijeme zajedničke konferencije za štampu koju je održala s Abbasom Rice je, govoreći o "novembarskom dokumentu", što znači o zajedničkoj deklaraciji do koje Izraelci i Palestinci pokušavaju da dođu prije konferencije, indirektno potvrdila da će se konferencija održati sljedećeg mjeseca.

"Oni neće pokušati da reguliraju sve u novembarskom dokumentu, ali on treba da bude ozbiljan, bitan i konkretan", kazala je ona.

Američki predsjednik George W. Bush, na čiju inicijativu treba da se održi konferencija, napravio je od stvaranja palestinske države "jedan od najvažnijih prioriteta svoje administracije u periodu do isteka svog mandata", naglasila je Codoleezza Rice.