Svijet
0

Rice: Kina se zbog Tibeta treba približiti Dalaj-lami

FENA
Američka državna tajnica Condoleezza Rice u četvrtak da je izrazila zabrinutost situacijom u Tibetu, pozivajući Kinu na pokazivanje suzdržanosti prema prosvjednicima i na približavanje Dalaj-lami, tibetanskom vjerskom vođi u egzilu.

"Mi smo trenutačno zabrinuti zbog situacije u Tibetu. Sinoć sam razgovarala sa svojim kolegom, ministrom vanjskih poslova Yangom (Jiechi) i pozvala na suzdržanost", rekla je Rice novinarima na početku sastanka s tajlandskim ministrom vanjskih poslova Noppadonom Pattamom u State Departmentu.

"Pozivali smo mnogo godina da Kina stupi u dijalog s Dalaj-lamom, koji je osoba od autoriteta i koji je protiv nasilja, ali se također zalaže za kulturnu autonomiju tibetskog naroda, te je jasno rekao da ne traži neovisnost", dodala je Rice.

Izrazila je uvjerenje kako je to temelj, na kojem se Kina može približiti jednoj osobi od autoriteta koja je za mir, a što SAD ohrabruju.

Rice je naglasila kako se nada da će Kina pokazati suzdržanost, dodajući kako je važno i da se sve strane suzdrže od nasilja, javila je Hina.

Kina je u četvrtak prvi puta priznala da je njezina policija otvorila vatru i ubila četiri prosvjednika u ovosedmičnim nemirima u tibetskoj zajednici u zapadnoj pokrajini Sichuan.

Državna agencija Xinhua je ranije izvijestila da je u prošlosedmičnnim nemirima u Lhasi ubijeno 13 "nevinih civila". Kineski doseljenici i njihova imovina bili su na udaru tibetanskih prosvjednika u Lhasi.

Tibetanske skupine u egzilu navode da je u intervenciji kineske vojske i policije ubijeno najmanje 100 Tibetanaca.

Prosvjedi u Lhasi izbili su prošloga ponedjeljka na obljetnicu tibetanskog ustanka iz 1959. godine. Kina je Tibet zauzela 1951. godine.