Izbor nasljednika Hillary Clinton
0

Rice je više zainteresirana za Balkan od Kerryja, ali BiH ne treba puno očekivati

Klix.ba
Susan Rice i Hillary Clinton
Susan Rice i Hillary Clinton
Aktuelni američki senator John F. Kerry bi mogao biti novi američki ministar odbrane kao dio opsežnog preuređenja nacionalnog tima za sigurnost, a uskoro će pronaći i adekvatnu zamjenu za bivšeg direktora CIA-e Davida H. Petraeusa, koji je podnio ostavku, piše jučerašnji Washington Post.

Budući da se do sada, kao mogućim nasljednicima Hillary Clinton na mjestu državnog sekretara, govorilo o Kerryju i sadašnjoj ambasadorici Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim nacijama Susan Rice, ukoliko informacije Washington Posta budu tačne, ovu važnu poziciju na diplomatskoj sceni, kako SAD-a, tako i svijeta, zauzet će Rice.

"Iako se mislilo da Kerry čezne za poslom državnog sekretara, visoki dužnosnici američke administracije koji su upoznati o prijelaznim planiranjima u Bijeloj kući, ustvrdili su kako će nominacija za ovu poziciju gotovo sigurno otići Susan Rice", piše ovaj list.

Spomenimo još i to da se John O. Brennan, Obamin glavni savjetnik za protuterorizam, navodi kao vodeći kandidat za mjesto čelnog čovjeka CIA-e. No, u Bijeloj kući isto tako navode da su svi ovi pregovori o imenovanju ovih ljudi u ranoj fazi i da još uvijek nema nikakvih konačnih odluka.

Međutim, ako izbor za funkciju državnog sekretara padne na Susan Rice, šta će to značiti za američku vanjsku politiku, Balkan i konkretno za BiH? Prema mišljenju nekih analitičara koji su već govorili o tome ponovni izbor samog Obame, kao ni izbor njegovih saradnika, neće značajnije utjecati na političke prilike na Balkanu, niti će promijeniti američku politiku prema Balkanu.

Budući da SAD imaju mnogo bitnijih stvari na svojoj političkoj mapi i planu, kao što je Bliski istok, Balkan nije visoko na listi prioriteta američke vanjske politike. Naime, kako je već poznato, i o čemu se nekoliko godina unazad govori, SAD su sređivanje političkih prilika u BiH prepustile Evropi. Što se Bijele kuće tiče, za njih je Balkan stabilna regija, a ostalo, poput uvođenja balkanskih zemalja u euroatlantske integracije, treba upravo Evropa preuzeti na sebe. Ovo su jasno istaknuli, kako domaći, tako i inozemni analitičari. Pa ipak, i tu postoje nijanse.

Preovladava mišljenje kako bi sam odnos prema Balkanu mogao zavisiti i od Obaminog saradnika kojem bude povjeren posao državnog sekretara. Tako se, recimo, vjeruje da bi Rice mogla više biti zainteresirana za otvorena pitanja na Balkanu i više bi mogla imati interesa za ovu regiju, dok aktuelni senator Kerry neće biti toliko posvećen Balkanu. Ako i bude, to će biti vrlo površno, smatraju analitičari.

No, jedno treba imati na umu. Državni sekretar SAD-a je neko ko provodi politiku predsjednika te države i sama osoba koja dođe na tu poziciji ne igra ogromnu ulogu.

Susan Rice, koja će, čini se, biti imenovana, inače nije u srodstvu sa bivšom američkom državnom sekretarkom u vrijeme administracije Georgea Busha Condoleezzom Rice. Sadašnjoj ambasadorici SAD-a se zamjeralo na komentarima koje je davala nakon napada na američki konzulat u Bengaziju 11. septembra ove godine, kada je poginuo američki ambasador Chris Stevens. Tada su američki konzervativci tražili čak i njenu ostavku.

Susan Rice je rođena 1964. godine. U vrijeme drugog mandata Billa Clintona obavljala je funkciju pomoćnice državnog sekretara za Afriku, a na poziciju ambasadorice SAD-a pri Ujedinjenim nacijama imenovana je u januaru 2009. godine. Prije toga je obavljala niz važnih funkcija u američkoj administraciji, kao i u drugim organizacijama.