Svijet
0

Rice iznenada doputovala u Irak

FENA
Američka državna tajnica Condoleezza Rice u utorak je posjetila Irak kako bi zatražila od iračkih lidera da rade na političkom pomirenju na nacionalnom nivou kao i u mjestu mogućih sukoba - gradu Kirkuku.

Tokom svoje osme posjete Iraku u svojstvu državne tajnice otkako su Sjedinjene Države 2003. godine izvršile invaziju na ovu naftom bogatu zemlju Rice planira u razgovorima naglasiti nedavni napredak u smanjenju nasilja i jačanju ekonomije.

"Ono što ovdje nedostaje i što je apsolutno neophodno u dugoročnom peruodu jeste politički napredak. Iračani moraju krenuti naprijed", izjavio je novinarima koordinator za Irak u State Departmentu David Satterfield koji je putrovao s tajnicom Rice, javio je Reuters.

Ruice je započela posjetu obilaskom Kirkuka, grada u kome zajedno žive Kurdi, Arapi i Turkemeni, 250 km sjeverno od Bagdada. Grad se smatra potencijalnim žarištem sukoba za vlast u Iraku jer kurdski nacionalisti traže njegovo pripajanje svojoj poluatonomnoj regiji.

Rice se planira sastati sa članovima lokalnoga pokrajinskog vijeća čiji je rad bio prekinut bojkotom dviju vodećih etničkih grupa. Zastupnici sunitskih Arapa nedavno su okončali svoj bojkot, a Turkmeni "čvrsto idu ka sudjelovanju u političkom procesu", izjavio je Satterfield.

"Svjedoci smo probijanja dugotrajnoga bojkota", izjavio je on, rekavši kako će Rice pozdraviti okončanje sunitskog bojkota i rad specijalnog posrednika UN-a Steffana de Misture koji nastoji riješiti šire pitanje statusa Kirkuka.

Ona se planira sastati s iračkim liderima u Bagdadu kako bi im naglasila potrebu za političkim pomirenjem.

"Ona će im poručiti: Pogledajte šta se učinilo na sigurnosti, na ekonomiji. Morate to iskoristiti kako biste ostvarili napredak i na drugim poljima", izjavio je Satterfield.