Svijet
0

Rice: Iran možda najveći izazov za SAD

FENA
Američka državna tajnica Condoleezza Rice rekla je u srijedu da iranski nuklearni program i podrška Teherana terorizmu predstavlja možda "najveći izazov za sigurnost Sjedinjenih Američkih Država".

"Vrlo smo zabrinuti politikom Irana koja predstavlja možda "najveći izazov po američke interese na Bliskom istoku i u svijetu", rekla je Rice tokom svog obraćanja Kongresu.

Ova primjedba je uslijedila nakon što je američki potpredsjednik Dick Cheney zaprijetio Teheranu na "ozbiljne konsekvence" ako ne odustane od svog programa na obogaćivanju urana, dok predsjednik Bush govori o rizicima trećeg svjetskog rata.

Rice, međutim, kaže da SAD neće odustati od diplomatskog puta i nastavit će da rade sa svojim evropskim saveznicima kako bi pokušali pronaći rješenje.

Američka državna tajnica je također kazala da Washington i njegovi saveznici rade na jačanju sankcija protiv Teherana ako odbije da odustane od svog programa obogaćivanja urana, kako to zahtijevaju Ujedinjeni narodi.

Ona je također naglasila da je administracija predsjednika Busha odlučna da "nastavi da goni iranske teroriste koji napadaju naše trupe u Iraku i nevine Iračane".