Svijet
0

Rice iduće sedmice u Moskvi i na Bliskom istoku

FENA
Američka državna tajnica Condoleezza Rice idućeg će tjedna posjetit Rusiju, Izrael i palestinske teritorije te Egipat i Jordan, najavio je u petak State Department.

Rice će 12. i 13. oktobra boraviti u posjetu Moskvi, zajedno s ministrom odbrane Robertom Gatesom, na razgovorima o strateškoj sigurnosti s njihovim ruskim kolegama, ministrima vanjskih poslova Sergejom Lavrovim i ministrom odbrane Anatolijem Serdjukovim, prenosi Hina.

Rasprava će biti usredotočena na niz sigurnosnih pitanja koja su predmet zajedničkog interesa, uključujući suradnju u području proturaketne odbrane, navodi State Department.

Rice će posjetiti Tel Aviv, Jeruzalem i Ramallah od 14. do 18. oktobra gdje će se sastati s čelnicima Izraela i palestinskih vlasti, kako bi podržala napore u stvaranju temelja za što skorije ozbiljne pregovore o uspostavi palestinske države, dodaje se u saopćenju.

Izraženo je i očekivanje SAD-a da će međunarodna bliskoistočna konferencija, čije je održavanje najavljeno za novenbar u SAD-u, rezultirati "ozbiljnom raspravom o ključnim pitanjima, s fokusom na podršku naporima izraelskog premijera Ehuda Olmerta i palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa, kako si se ostvarila vizija predsjednika Georgea W. Busha o dvjema državama, Izraelu i Palestini, koje žive jedna uz drugu u miru i sigurnosti".

Condoleezza Rice posjetit će Egipat 16. oktobra i Jordan 18. oktobra, radi sastanaka s čelnicima tih zemalja koji podupiru mirovni proces.