Svijet
0

Rice: I neudate žene mogu shvatiti žrtve rata

FENA
Američka državna tajnica Condoleezza Rice duboko je uzdahnula kad je upitana može li kao neudata žena bez djece imati poteškoća u pogledu opravdavanja rata.

To je tema koja je dovela do zapaljivih rasprava na internetu i u radijskim talk-show emisijama otkako je demokratska senatorka osporila njezinu žrtvu u iračkom ratu.

"Ne", odgovorila je Rice na pitanje da li njen status kompromituje njeno spominjanje žrtava u ratu. "Također mislim da me to što sam neudata žena ni na koji način ne čini nesposobnom da razumijem ne samo te žrtve nego i da primijetim vrijednost onoga što je dobijeno bez žrtava".

Senatorica Barbara Boxer, demokrata iz Kalifornije, poručila je Riceovoj tokom senatskog saslušanja u četvrtak da, bez najbliže porodice, ona neće platiti ličnu cijenu zbog politike Bushove administracije u Iraku, podsjetio je AP.

Rice je izjavila kako je prvo bila zatečena tim komentarom, a kasnije je izjavila za Fox News: "Pa ja sam mislila da neudate žene mogu osjetiti i više od toga."

Konzervativni voditelj programa Rush Limbaugh optužio je Boxer da "udara ispod pojasa".

Stojeći pokraj izraelske ministrice vanjskih poslova Tzipi Livni, Rice je šaljivo primijetila kako je, kao žena s djecom, Livni "kvalifikovana da donosi odluke".

Livni je stala u odbranu Riceove, rekavši kako su njene emocije prema žrtvama iračkog rata bile jasne tokom njihovih privatnih razgovora.

Rice (52) se nikad nije udavala. Ona je jedino dijete i roditelji su joj umrli.

Komentari Boxerove uslijedili su tokom saslušanja pred senatskim Komitetom za međunarodne odnose tokom kojeg je Rice bila ispitivana o novim ratnim planovima predsjednika Busha.

"Ko plaća cijenu?", upitala je Boxer Rice. "Ja neću platiti ličnu cijenu,. Moja djeca su prestara i moji unuci su premladi. Vi nećete platiti ličnu cijenu jer, koliko znam, nemate najbliže porodice. Pa ko onda plaća cijenu? Američki vojnici i njihove porodice", kazala je.

Boxer se branila u saopćenju za javnost objavljenom u petak.

"Govorila sam istinu tokom saslušanja pred komitetom, a to je da ni ministrica Rice ni ja nemamo članove porodice koji će platiti cijenu za ovu eskalaciju. Moj akcent je bio da usmjerimo pažnju ka porodicama naših vojnika koji se nastavljaju žrtvovati jer ova administracija nije razvila političko rješenje situacije u Iraku", navodi Boxer u izjavi za javnost.