Svijet
0

Rice i Miliband u nenajavljenoj posjeti Kandaharu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka državna tajnica Condoleeza Rice i britanski ministar vanjskih poslova David Miliband doputovali su avionom u četvrtak u bivše talibansko uporište Kandahar u južnom Afganistanu kako bi iz prve ruke sagledali situaciju na frontovima NATO-ove borbe protiv afganistanskiih pobunjenika.

To je rijetka posjeta van afganistanske prijestonice vodećih američkih i britanskih diplomata kako bi se sastali s međunarodnim snagama koje se suočavaju s obnovljenom talibanskom pobunom na terenu koji je nekada bio uporište pokreta, javio je AP.

Rice je izjavila kako kratka nenajavljena posjeta nije pokušaj se prkosi evropskim zemljama koje su odbile poslati vojnike da se bore u Kandaharu i drugim južnim regijama.

"Upravo je racionalno izaći izvan Kabula i obići jedno od područja koja su veoma aktivna. Mislim da ovo nije nikakva poruka bilo kome", izjavila je Rice.

Miliband je izjavio kako je "status ikone u historiji i položaju Afganistana" učinio Kandahar dobrim izborom za posjetu van prijestonice.

Kandahar je bio talibansko uporište čak i nakon što je režim svrgnut od snaga pod američkim vodstvom u 2001. Snage pod američkim vodstvom protjerale su talibane iz grada u 2006. i 2007., ali je to područje još opasno.