Svijet
0

Rice i Lavrov se sastali u Sharm el-Sheikhu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Condoleezza Rice se sastala u subotu uvečer sa svojim ruskim kolegom, nastojeći u možda jednom od posljednjih pokušaja u svojstvu američke državne tajnice ublažiti tinjajuće napetosti između dvije supersile tokom posljednjih mjeseci Bushove administracije.

Rice je tokom sastanka, koji je State Department ocijenio "dobrim i produktivnim", bila domaćin 80-minutnoj raspravi s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom u hotelu u Sharm el-Sheikhu, javio je AP.

Usprkos dužini privatnog sastanka, nije bilo nikakvog nagovještaja da je ijedna od strana odustala od svojih pozicija u najosjetljivijim pitanjima, prije svih raketnoj odbrani, kontroli oružja i ruskom ratu s Gruzijom.

Ni Rice ni Lavrov nisu davali nikakve izjave za javnost nakon sastanka, na kome se također razgovaralo o sjevernokorejskom nuklearnom programu, saopćio je u nedjelju glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack.

Lavrov je izjavio kasnije da Rusija nije zadovoljna posljednjim američkim prijedlozima o smanjenju nuklearnog naoružanja i o raketnoj odbrani, te da pozicija novoizabranog predsjednika Baracka Obame daje nadu za "konstruktivniji pristup", javile su u nedjelju ruske novinske agencije.

Lavrov je izjavio da će s Amerikancima u ovoj godini vjerovatno uslijediti dodatne konsultacije o pitanjima odbrane, ali je najavio da će svaki konačni sporazum biti sklopljen s novom administracijom.

"Obratili smo pažnju na stavove koje je Barack Obama objavio na svojoj internetskoj stranici. Oni daju nadu da možemo raspravljati o tim pitanjima na konstruktivniji način", navela je državna novinska agencija RIA Novosti izjavu Lavrova.

Obama je izrazio sumnju u efikasnost i troškove više milijardi dolara vrijednog programa raketne zaštite koji je pokrenula Bushova administracija smještanjem američkih projektila u Poljskoj kao dio štita od eventualnog iranskog napada.

Američki raketni štit tako je blizu ruskih granica da je postao središte spor s Rusima.

McCormack je izjavio da su tokom međusobnog susreta Rice i Lavrov "razgovarali o širokom spektru pitanja u međusobnim odnosima u kontekstu deklaracije iz Sočija". On je mislio na dokument koji su ove godine potpisali Bush i tadašnji predsjednik Vladimir Putin u crnomorskom turističkom mjestu.

Deklaracija priznaje da su dva bivša hladoratovska neprijatelja imala neslaganja u raznim pirtanjima, ali obećava da će dvije zemlje raditi zajednički u područjima kojima je saradnja moguća i u obostranom je interesu.

"U vezi s Gruzijom dvije strane su ponovile svoje nepromijenjene stavove", izjavio je McCormack, naznačujući da Rice nije odustala od žestoke kritike ruske vojne akcije, a Lavrov je zadržao čvrstu rusku podršku vojnoj operaciji.