Svijet
0

Rice: Akcija iračke vlade nije neuspjeh

FENA
Američka državna tajnica Condoleezza Rice minimizirala je u petak zaključke negativnog izvještaja Bijele kuće o Iraku, smatrajući da akcija iračke vlade ne predstavlja "neuspjeh".

"Osporavam da se može ocijeniti neuspjehom akcija iračke vlade. Prije bi smo mogli reći da ona nastavlja da radi kako bi ispunila ciljeve koje je odredio američki Kongres u sigurnosnom, političkom i ekonomskom domenu", rekla je ona za televiziju CBS.

Prema etapnom izvještaju objavljenom u četvrtak, napredak u Iraku je "nezadovoljavajući" za skoro pola od 18 ciljeva koje je utvrdio Kongres.

Iračani su "učinili značajne korake, posebno u domenu sigurnosti", rekla je Rice, koja je govorila za nekoliko televizijskih kanala. Međutim, "situacija je vrlo teška i mi nismo sasvim zadovoljni načinom na koji iračka vlada djeluje", rekla je ona na NBC-u.

Međutim, kao i predsjednik Bush, Condoleezza je također odbila da kritikuje iračkog premijera Nurija al-Malikija.

"To je čovjek koji želi napraviti ono što je najbolje za svoju zemlju, ali on nije jedini akter. Potrebna mu je pomoć ostalih iračkih dužnosnika", naglasila je Condoleezza Rice.

Državna tajnica je zatražila više vremena prije nego se donesu zaključci o strategiji predsjednika Busha objavljenoj u januaru, s predviđanjem slanja dodatnih trupa u Irak.

"Imat ćemo bolju sliku situacije kada general David Petraeus i američki ambasador u Iraku Rayan Crocker dostave septembarski izvještaj", rekla je ona.