Talijanima prekipjelo
0

VIDEO / Ribari blokirali luku na Lampedusi zbog vala imigranata

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ribari na talijanskom otoku Lampedusa u ponedjeljak uvečer su praznim brodovima ilegalnih imigranata blokirali ulaz u otočnu luku kako bi spriječili druge brodove iz Sjeverne Afrike da dođu do toga otoka.

Drugi stanovnici tog mediteranskog otoka prevrtali su kante za smeće u znak protesta zbog velikog broja ilegalnih imigranata, među kojima je sve više građana Libije.

Blokada brodovima zaplijenjenim od imigranata bio je više simboličan čin, nakon što je nekoliko brodova uplovilo u otočnu luku.

Tokom posljednja tri dana više od 3.000 imigranata stiglo je na Lampedusu, gdje živi 5.000 ljudi, prenijela je agencija Associated Press.

To je najmasovniji priliv imigranata na Lampedusu, na koju je od januara stiglo više od 18.500 imigranata, uglavnom iz Tunisa, ali i iz Eritreje, Libije i drugih afričkih zemalja.

Trenutno na otoku borave 5.973 imigranta, odnosno 1.000 više nego proteklog vikenda, jer je veliki broj pridošlica prebačen u imigracijske centre širom Italije.

Lampedusa, koja pripada Italiji od 1860. godine, udaljena je 113 kilometara od obale Tunisa.

Italija je zapljusnuta valom imigranata od protesta u Tunisu, kojima je sredinom januara svrgnut predsjednik Zine al-Abidine Ben Ali.