UN
0

Rezultati sastanka NATO-a ulivaju optimizam

FENA
Prvi dan sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a "uliva izvjestan optimizam", izjavio je u utorak stalni ruski predstavnik u NATO-u Dmitrij Rogozin.

"Donesene odluke proističu iz pravog stanja stvari. Ministri svih zemalja članica Alijanse potvrdili su ulogu Rusije kao ključnog partnera i ovlastile glavnog tajnika NATO-a da započne postepenu obnovu odnosa s Moskvom", rekao je Rogozin, prenijela je agencija Itar-Tass.

Ministri su također uskratili Ukrajini i Gruziji pristup pretpristupnom programu za članstvo u NATO-u, dodao je ruski zvaničnik.

"Ipak, bilo bi preuranjeno izvlačiti zaključke o odnosima NATO-a s Ukrajinom i Gruzijom, jer će se o nekim pitanjima razgovarati i u srijedu", rekao je Rogozin.

Kada je riječ o odluci vezanoj za nastavak sastanaka Vijeća NATO - Rusija, on je kazao da će sačekati prvi kontakt s glavnim tajnikom Alijanse kako bi zakazao prvi sastanak Vijeća na nivou ambasadora.

"Osnovni koraci ka ponovnom uspostavljanju odnosa NATO - Rusija treba da budu tema tog sastanka", kazao je Rogozin, koji misli da bi sastanak mogao biti održan do kraja godine.