Svijet
0

Rezultati samita u Kopenhagenu razočaravajući

FENA
Andreas Carlgen
Andreas Carlgen
Ministri životne sredine zemalja članica Evropske unije u utorak su na zasjedanju u Bruxellesu izrazili razočaranje rezultatima međunarodne konferencije o klimatskim promjenama, koja je prošle sedmice završena u Kopenhagenu.

"Rezultat iz Kopenhagena nije dovoljan za zaštitu životne sredine", konstatovao je švedski ministar Andreas Carlgen, koji je predsjedavao skupom na kome se detaljno diskutovalo o tome kako ići dalje, prenijela je novinska agencija TASS.

Iako je u danskoj prijestonici postignuta saglasnost o tome da prosječna globalna temperatura ne bi trebalo da poraste za više od dva stepena Celzijusa iznad nivoa predindustrijskog doba, nije usvojen niti jedan pravno obavezujući dokument koji se odnosi na redukciju stakleničkih plinova.

"Bilo je jasno da SAD i Kina nisu željele više od toga što je u Kopenhagenu postignuto", ocijenio je švedski ministar.

EU će, međutim, uprkos tome težiti ambicioznim i pravno obavezujućim dokumentima. I nadalje važi, kako je rečeno, ponuda Unije da intenzivira borbu protiv klimatskih promjena.

U slučaju da se njenim nastojanjima pridruže i druge razvijene zemlje, EU je spremna na redukciju stakleničkih plinova za 30 posto do 2020. godine.

O daljim postupcima ministri će razgovarati na neformalnom zasjedanju, koje će se održati od 15. do 17. januara u španskom gradu Sevilji, a pod rukovodstvom španskog predsjedništva EU, koje počinje 1. januara.