Svijet
4

Rezolucija UN-a protiv sakaćenja ženskih genitalija

SRNA
Generalna skupština UN danas je jednoglasno usvojila rezoluciju u kojoj poziva na zabranu sakaćenja ženskih genitalija, što je vjekovna praksa u nekim kulturama, kao rezultat vjerovanja da se time kontroliše seksualnost djevojaka i povećava njihova plodnost.

Ova pojava povezana je i sa nekim vjerskim stavovima. Muslimanski i hrišćanski lideri izjasnili su se protiv ove procedure.

Rezolucija Generalne skupštine UN nije zakonski obavezujuća, ali odražava zabrinutost međunarodne zajednice i ima moralnu i političku težinu, prenio je AP.

Prema podacima UN iz 2010. godine, u svijetu živi 70 miliona djevojaka i žena koje su prošle ovu proceduru, a Svjetska zdravstvena organizacija navodi da je svakog dana njoj podvrgnuto 6.000 djevojaka.

Rezolucija, koju je zajedno sastavilo više od 100 zemalja, usvojena je konsenzusom. U njoj se navodi da je ovaj običaj štetan i da predstavlja ozbiljno ugrožavanje psihološkog, seksualnog i reproduktivnog zdravlja žena i djevojaka.

Članice UN pozvane su da osude ovu praksu i pokrenu edukativne kampanje za njenu eliminaciju. Takođe je apelovano da sve zemlje u svijetu usvoje i provode zakone koji zabranjuju obrezivanje žena, kao i da lica koja to čine budu pozvana na odgovornost.

Prema podacima organizacije Amnesty International, sakaćenje ženskih genitalija je uobičajena praksa u 28 afričkih zemalja, kao i u Jemenu, Iraku, Maleziji, Indoneziji i među pojedinim etničkim grupama u Južnoj Americi.

Ovu praksu po svijetu šire emigranti i neke etničke zajednice u dijaspori.