Evropski parlament
0

Rezolucija podrške o ukidanju viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropski parlament u Bruxellesu će u četvrtak usvojiti rezoluciju podrške ukidanju viza Evropske unije, počev od 19. decembra, za državljane Srbije, Crne Gore i Makedonije.

U srijedu navečer, na raspravi o toj temi, evropski komesar za pravosuđe Jacques Barrot čak je ocijenio da je to historijski čin u politici viza Evropske unije.

Izvjestilac Evropskog parlamenta o viznoj liberalizaciji za tri zemlje zapadnog Balkana Tanja Fajon je izrazila zadovoljstvo zbog očekivane odluke o ukidanju viza i podsjetila da su građani tih zemalja zbog viznog režima Unije izolovani, te da su u bivšoj Jugoslaviji imali više prava i sloboda za putovanje.

Barrot je na vrlo pažljiv i odmjeren način uvažio politički motivisane pozive nekih grupa i krugova u Evropskom parlamentu da se i Albaniji i Bosni i Hercegovini, pa i Kosovu, pomogne da u manje-više dogledno vrijeme ispune uslove i dođu do slobodnog viznog režima za "šengenski prostor" Evropske unije.

I, da ne bi bilo zabune oko trnovitog puta preko kojeg se do toga dolazi, odmah je predočio ono što su politika i čvrsti uslovi Vijeća ministara Evropske unije: „Ja bih, s tim u vezi, želio da potvrdim čvrstu riješenost Evropske komisije da pomno prati ispunjavanje svih mjerila, utvrđenih u putnim mapama-programima mjera za sve zemlje kojih se to tiče".

Kako je objasnio Barrot, Makedonija je već ranije ispunila sve uslove, a u oktobru su dvije misije stručnjaka Evropske komisije ustanovile da su sve tražene reforme i mjere u putnim mapama valjano ispunile i Srbija i Crna Gora.

Naglasio je i da je Evropska komisija spremna da pomogne i vlastima Bosne i Hercegovine i Albanije da provedu nužne standarde i polovinom iduće godine, ako je moguće, takođe dođu do šengenskog slobodnog viznog režima Evropske unije.

Austrijska poslanica Lara Lunacek, koja je i izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, se snažno založila da ni Kosovo ne ostane "crna rupa" na Balkanu.

I, štaviše, kao da nije razumjela da je par minuta prije toga Barrot naglasio da Srbija ispunjava sve uslove, rekla je da je "čula da u Srbiji nije sve u redu" oko ispunjavanja uslova za viznu liberalizaciju.

Britanska poslanica Sarah Ludford je, pored ostalih, zatražila da i Velika Britanija, iako nije u šengenskom prostoru, ukine vize za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju.