Svijet
0

Rezolucija o Siriji večeras bi se mogla naći pred VSUN-a

Anadolija
Tekst rezolucije o Siriji koji su sinoć usaglasile diplomate zapadnih sila u Ujedinjenim nacijama - SAD-a, Velike Britanije i Francuske -večeras će se naći pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija.

"Sutra (petak) se nadamo glasanju", kazala je ambasadorica SAD-a pri Ujedinjenim Nacijama Samantha Power u četvrtak navečer.

Power je izjavila da je Vijeće sigurnosti UN-a spremno da glasa nakon odluke Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu, da odobri legalni kontekst za postavljanje pod međunarodni nadzor i kasnije uništenje arsenala hemijskog oružja u Siriji.

"Nadamo se da će odmah nakon glasanja u Hagu uslijediti prihvatanje u Vijeću sigurnosti, i po tom pitanju smo optimistični da će biti veoma toplo primljeno", izjavila je Power, dodavši da SAD vjeruje da će prijedlog rezolucije o Siriji naići na neophodan broj glasova u Vijeću sigurnosti.

Neki čak predviđaju da će Vijeće sigurnosti postići puni konsenzus i odobriti zahtjev sa 15 glasova za.

Rusi i dalje oprezni

Ruski ambasador u UN-u Vitaliy Churkin izjavio je za AA da je vrijeme glasanja za usvajanje ove rezolucije još uvijek upitno zbog prethdno odgođenog glasanja Organizacije za zabranu hemijskog oružja, za koje još nije sigurno da će se desiti danas.

"Ako u Hagu ne budu glasali u petak, onda ni mi ovdje u New Yorku nećemo glasati", Churkin.

Komentirajući optimističnost Samanthe Power da bi Vijeće sigurnosti UN-a moglo glasati u petak navečer, Churkin je rekao: "Optimističan sam i ja, ali prvo moramo čekati Hag, nakon čega ćemo mi u New Yorku djelovati."

Prošle sedmice je Organizacija za zabranu hemijskog oružja najavila da će glasanje o pomenutoj odluci, planirano za 22. septembar, odložiti do daljnjeg, s tim što je novi datum glasanja trebala objaviti najkasnije danas. Vijeće ove organizacije je trebalo utvrditi plan implementacije okvirnog dogovora za eliminaciju hemijskog oružja u Siriji.

Preliminarni plan poziva na provođenje inspekcija UN-a na sirijskom hemijskom oružju do novembra ove godine i okončanje njegovog uništenja u prvoj polovini 2014.