The Observer
0

"Revolucionarna sekta prijeti ratom u Grčkoj"

FENA
Atina (Foto: AFP)
Atina (Foto: AFP)
Britanski dnevnik The Observer osvrće se u nedjelju na prijetnje grčke gerilske grupe Revolucionarna sekta da će zemlju pretvoriti u "ratnu zonu".

Ta je grupa, između ostalog, preuzela odgovornost za ubojstvo istraživačkog novinara Socratesa Gioliasa prije dvije sedmice i još pet napada tokom protekle dvije godine.

"Grčka je ušla u novu fazu političkog nasilja anarhističkih organizacija, koje su opasnije, sposobnije i sklonije nihilizmu nego ikada ranije", rekao je Observeru analitičar iz Atine Athanasios Drugos.

Revolucionarna sekta je obećala da će nastaviti napadati policajce, privrednike, čuvare u zatvorima i "korumpirane" medije, a zaprijetila je i turistima, koji moraju shvatiti da "Grčka više nije utočište kapitalizma".

Grupa je, piše Observer, iznikla iz nereda koji su izbili kada je policija ubila tinejdžera Alexisa Grigoropulosa u decembru 2008. i pripadaju joj ljudi koji posežu za nasiljem radi nasilja, navodi list.

Ekonomska kriza, društveni nemiri i rastuća nezaposlenost u Grčkoj doprinijeli su jačanju anarhističkih grupa - Revolucionarna sekta je jedna od tri trenutno aktivne anarhističke grupe u Grčkoj i dužnosnici službi sigurnosti ocjenjuju da je novi napad samo pitanje vremena.

Ono što ih najviše brine jeste povezanost anarhističkih grupa s balkanskim kriminalnim podzemljem, što je omogućilo lagan pristup oružju.

"U drugim evropskim zemljama domaći terorizam se već godinama povlači. U Grčkoj situacija podsjeća na Rusiju prije revolucije ili Italiju na početku kampanje Crvenih brigada. Sve je vrlo nepredvidljivo i moramo biti na oprezu", rekao je Observeru Athanasios Drugos.