Svijet
53

Revolucionar ili tiranin: Podijeljene reakcije nakon Castrove smrti

Klix.ba
Fidel Castro (Foto: AFP)
Fidel Castro (Foto: AFP)
Iako je obećao slobodu i jednakost širom srednje i južne Amerike Fidel Castro je držao hiljade političkih zatvorenika, a u desetljećima nakon njegovog dolaska na vlast mnogi su pobjegli u SAD. Bio je kontroverzan, što se odrazilo na rekacije političara širom svijeta nakon njegove smrti.

Građani Havane na ulicama su s tugom reagirali na vijesti o Castrovoj smrti.

Žalost u Havani zbog smrti Fidela Castra
Žalost u Havani zbog smrti Fidela Castra

"Veoma sam potresen. Štogod rekli, on je javna osoba koju je poštovao i volio cijeli svijet", rekao je havanski student Sariel Valdespino.

U Miamiju, gdje žive mnogi Kubanci koji su tu našli egzil od komunističke vladavine, potpuno drugačija reakcija. Opće veselje, lupanje loncima i poklopcima uz trube iz automobila.

Kongresmenka Ileana Ros-Lehtinen sa južne Floride (područje gdje žive mnogi koji su pobjegli s Kube) napisala je na svom Twitter profilu da je ovo trenutak kada treba napisati novo poglavlje u historiji Kube.

"Tiranin je mrtav. Poruka je sada veoma jasna svima onima koji su represijom i strahom mislili vladati Kubom. Dosta je!", napisala je Ros-Lehtinen.

Kubanska autorica i akivistica Yoani Sánchez je na Twitteru podijelila gorko sjećanje.

"Moja majka je odrasla za vrijeme vladavine Fidela Castra, rođena sam pod njegovom vladavinom. Moj sin je rođen za vrijeme njegove vladavine, ali moji unuci neće biti", napisala je Yoani Sánchez.

Narendra Modi, premijer Indije, izrazio je sućut i opisao Castra kao jednom od najlegendarnijih ličnosti 20. stoljeća.

Mnogi smatraju da je Castro simbol prkosa ugnjetavanju Zapada. Istaknuti pakistanski političar Imran Khan pohvalio je Castra i napisao da je on borac za svoj narod.

Enrique Peña Nieto, predsjednik Mexica, napisao je da je Castro bio prijatelj Mexica i da je unaprijedio odnose ove dvije zemlje koji se temeljio na poštovanju, solidarnosti i dijalogu.

Rafael Correa, predsjednik Ekvadroa, napisao je da je castro bio veliki vođa.

Nicolás Maduro, poraženi predsjednik Venecuele, pozvao je sve revolucionare svijeta da nastave Castrovo naslijeđe.