Svijet
0

Revidiranje protokola iz Kyota počinje 2008.

FENA
Međunarodna zajednica je u petak odlučila da u 2008. pokrene proces revidiranja protokola iz Kyota u borbi protiv efekta staklenika, koje će dovesti do definiranja njegovih budućih obaveza.

Konferencija, okupljena u Najrobiju, odlučila je da revidiranje protokola iz Kyota počne u 2008. u skladu sa članom 9", navodi se u rezoluciji usvojenoj na plenarnoj sjednici.

"Ova revizija bit će utemeljena na najboljim informacijama i naučnim procjenama, posebno na četvrtom izvještaju Međuvladine grupe eksperata o klimatskim promjenama (MGEK), koji će biti objavljen u februaru 2007., precizira tekst koji ne određuje rokove za završetak tih radova.

Prvi period obaveza država strana međunarodnog sporazuma ističe u 2012. a na konferenciji u Najrobiju je da odredi okvir budućih pregovora.

"Obim i sadržaj revidiranja bit će razmatrani na trećem sastanku strana protokola u decembru 2007. i sve strane bit će pozvane da predoče svoje primjedbe počev od 17. augusta 2007.", navodi se dalje u tekstu.

"Na temelju ove analize protokola bit će donesene političke odluke vezane za buduće obaveze, objasnio je jedan zapadni pregovarač.

Finski ministar za okoliš je izjavio, u ime Evropske unije, da ovaj dogovor "pokazuje da mi nismo turisti u vezi s klimatskim promjenama nego da možemo donositi odluke koje mogu ojačati protokol iz Kyota".