Hrvatska
0

Reuters: SDP izgubio dio glasova zbog toga što nije ponudio jasnu alternativu Ivi Sanaderu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
O preliminarnim rezultatima izbora za Sabor Republike Hrvatske pišu, za sada, isključivo izvještajne agencije. Dopisnik agencije Reuters smatra da je Socijaldemokratska partija možda izgubila dio glasova zbog toga što nije ponudila jasnu alternativu premijeru Ivi Sanaderu.

Zoran Milanović je naime zbunio glasače kada je kao premijerskog kandidata predstavio Ljubu Jurčića, bivšeg ministra gospodarstva, 'koji je pouzdan, ali i bezbojan političar' – piše dopisnik Reutersa.

Zoran Milanović – piše u vijesti koju je objavila izvještajna agencija Reuters – ne može kontrirati utjecaju Ive Sanadera na međunarodnoj sceni. Aktualnog premijera Reuters opisuje kao 'veterana diplomacije i poliglota, poznatog po elegantnim odijelima i uglađenom ponašanju'.

Agencija Associated Press piše da na izborima nije došla u pitanje pro-zapadna orijentacije Hrvatske. U toku su pregovori između Evropske unije i Hrvatske, koja bi 2010. mogla postati 28. članicom Unije. Očekuje se da će NATO savez sljedeće godine pozvati Hrvatsku u članstvo. Obje stranke, i HDZ i SDP, podržavaju članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu. Osim toga, Hrvatska prvog januara 2008. postaje nestalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda – piše agencija Associated Press.

Međutim, koja god stranka na kraju bila na čelu vlade, teško će ispuniti obećanja dana u izbornoj kampanji. Obećanja se odnose na ekonomsku situaciju u Hrvatskoj, piše Associated Press a odnose se na stopu neuposlenosti od 14 posto i povećanje prosječne plaće koja iznosi oko 980 dolara mjesečno. Također, nova će se vlada morati uhvatiti u koštac s korupcijom.

Bez smanjenja korupcije Hrvatska neće ući u Evropsku uniju – piše agencija Associated Press.