SAD
0

Republikanski čelnik usporedio Obamu s kapetanom C. Concordije

FENA
Reince Priebus
Reince Priebus
Predsjednik američke Republikanske stranke Reince Priebus izazvao je u nedjelju politički skandal u SAD-u uspoređujući Baracka Obamu s Francescom Schettinom, kapetanom talijanskog kruzera Coste Concordije koji se nasukao prije dvije sedmice u Italiji.

Komentirajući živu raspravu između kandidata tokom republikanskih predizbora za predsjedničke izbore u novembru , Priebus je za tv stanicu CBS kazao da će se pažnja uskoro premjestiti na Baracka Obamu.

"Za nekoliko mjeseci sve će ovo biti stara priča i govorit ćemo o našem vlastitom malom kapetanu Schettinu ili predsjedniku Obami koji napušta brod SAD-a i više ga zanima kampanja nego njegov predsjednički posao", ocijenio je predsjednik Republikanskog nacionalnog odbora.

Zamoljen da razjasni što je htio reći, Priebus je nastavio: "Nazvao sam ga kapetanom Schettinom, znate kapetana koji je pobjegao sa svog broda u Italiji. Kao naš predsjednik koji bježi od američkog naroda, ne radi svoj posao i trči po zemlji vodeći svoju kampanju".

Priebusovu usporedbu Demokratska stranka ocijenila je "sramotnom". Za Donnu Brazile, demokratsku dužnosnicu, komentari Reincea Pribeusa su "obmanjujući, sramotni i skandalozni", prenosi u ponedjeljak Hina.