SAD
0

Republikanska stranka u krizi identiteta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki republikanci pokušavaju se naviknuti na svoj novi status opoticione stranke, nakon pobjede Baracka Obame na predsjedničkim izborima u novembru i jačanja demokratske većine u oba doma Kongresa.

Kako izvještava Jim Malone za Glas Amerike, republikanci na svoj novi status gledaju s mješavinom poniznosti, prkosa i nesigurnosti oko budućnosti.

Stručnjaci su skloni nazivati sadašnju situaciju republikanaca 'lutanjem u političkoj divljini' i 'potragom za idejama i čelništvom'. Ta je došlo do izražaja u Washingtonu na nedavno održanoj konferencije organizacije Conservative Political Actiona, koja okuplja konzervativne i republikanske političke aktiviste iz čitave zemlje.

Među prisutnima je bio i čelnik Udruge američkih konzervativaca David Keene, koji je u svom obraćanju rekao i ovo: "Gubili smo bitke i dobivali ih. No, imamo dobre razloge da budemo optimistični oko budućnosti jer smo proanalizirali prošlost, preispitali svoje ideje, svjesni smo da ono u što vjerujemo funkcionira, i znamo da su oni koji bi poveli naše društvo krivim putem osuđeni na propast."

No, prije nego što se stranka okrene budućnosti, neki republikanci vjeruju da treba dobro preispitati zašto je stranka doživjela neuspjeh na zadnjim ali i predzadnjim izborima.

Paul Ryan, republikanski kongresnik iz savezne države Wisconsin, smatra da je njegova stranka zadnjih godina skrenula s 'pravog puta' - kao vladajuća stranka previše je trošila, dozvolivši da se proračunski manjak izmakne kontroli. "Kao konzervativac, moram priznati da je moja stranka svoj uspjeh smatrala zauvijek osiguranim. Republikanska stranka je zanemarila svoje korijene, žrtvovala je svoja načela i nije ponudila viziju koja bi bila relevantna većini Amerikanaca. Ako ne priznaš istinu, ne možeš ni napraviti ispravne poteze", rekao je Ryan.

Ryana se smatra konzervativnom zvijezdom u usponu, baš kao i guvernera Louisiane Bobbyja Jindala.

Konzervativcima je jasno da im je u ovom trenutku suparnik izuzetno popularni predsjednik Barack Obama a da ankete pokazuju da građani žele da se savezna vlada snažno angažira u rješavanju ekonomske krize.

Neki – ali ne svi! – republikanci pokušavaju se ujediniti oko teme da se predsjednik Obama previše miješa u djelovanje privatnog sektora. Matt Dallek, politolog i povjesničar pri Centru Washington Sveučilišta Californije, objašnjava logiku Republikanske stranke: "Obama predlaže veliko proširenje saveznih ovlasti u sva moguća područja, a mnogi od njegovih prijedloga uključuju i potrošnju velike količine novca poreznih obveznika. Većina republikanaca – govorimo o stranki koja postaje sve više konzervativna – protivi se svim tim stvarima.

Bivši predsjedatelj Zastupničkog doma Kongresa Newt Gingrich izjavio je da Amerikanci očekuju da republikanci učine više od pukog protivljenja politici Baracka Obame: "Ljudi su uplašeni stanjem naše ekonomije, žele pozitivna rješenja... rješenja koja će bolje funkcionirati od propale politike ljevice."

Mnogi stručnjaci se pitaju hoće li republikanci biti sposobni povratiti svoj status samim protivljenjem predsjedniku Obami i žele li zaista proširiti svoju bazu i izvan južnjačkih saveznih država. Matt Dallek sa Sveučilišta Californije kaže: "Mislim da republikanci pokušavaju odgovoriti na sva ta pitanja već sada, ali mi se ne čini da su izašli s bilo kakvim solidnim odgovorima. Oni su u političkoj pustoši već na temelju samih brojki… Dugo nisu bili tako slabi."

Konzervativci često navode bivšeg predsjednika Ronalda Reagana kao svog političkog heroja i uzor. No, u republikanskim redovima danas nema političara s Reaganovim ugledom, da izvede stranku iz političke pustoši.