SAD
0

Republikanci u kampanji protiv Nancy Pelosi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Republikanci američkog Kongresa objavili su u četvrtak da su pokrenuli kampanju protiv nekoliko demokrata bliskih predsjednici Zastupničkog doma Nancy Pelosi, o razmatranju njenih izjava vezanih za tehniku ispitivanja Centralne američke agencije (CIA).

Republikanska nacionalna komisija Kongresa (NRCC), zadužena da podrži republikanske kandidate na parlamentarnim izborima, objavila je novu kampanju s ciljem da "proglasi odgovornima demokrate Kongresa, koji su blokirali istragu o Nancy Pelosi, i njenu smjelu izjavu da ju je CIA obmanjivala cijelo vrijeme, saopćila je republikanska organizacija, prenosi AFP.

NRCC se poziva na odluku Zastupničkog doma o odbacivanju rezolucije koju su predočili republikanci za formiranje istražne komisije o informacijma s kojima je predsjednica Pelosi mogla raspolagati vezano za tehniku ispitivanja osumnjičenih za terorizam, koju je koristila CIA 2002.-2003.

Kampanja, koju je pokrenula NRCC, usmjerena je protiv 17 članova Zastupničkog doma, među kojima i šef demokratske većine Steny Hoyer.

Republikanci optužuju Nancy Pelosi, veliku saveznicu predsjednika Baracka Obame, da je već od 2002. bila u toku tehnika ispitivanja osumnjičenih za terorizam, te da nije protestirala protiv u vrijeme dok je zasjedala u obavještajnoj komisiji Zastupničkog doma.

Čak šta više, Pelosi je optužila administraciju Busha i CIA-u da su pogrešno informirali Kongres tokom 2002.-2003. dajući do znanja da tehnika simulacije utapanja nije koristila.