Financijski kolaps
0

Republikanci i Demokrati međusobno se optužuju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon najvećeg dnevnog gubitka u povijesti Wall Streeta, vrijednost dionica je dramatično je pala i u utorak s početkom poslovanja na berzama u Aziji.

Indikatori vrijednosti dionica na berzama u Tokiju i Sydneyu zabilježili su pad od oko pet posto ukupne vrijednosti, što je posljedica glasanja u Zastupničkom domu Kongresa Sjedinjenih Država u ponedjeljak.

Vladin plan sanacije finansijskog sektora Zastupnički je dom odbio s 228 glasa "protiv" i 205 glasova "za".

Kolaps vladinog plana dogodio se usprkos upozorenju američkog predsjednika da bi ako se plan ne usvoji, moglo doći do priličnog haosa na gospodarskoj sceni.

Bijela kuća i čelnici Kongresa najavili su da će se o planu – u ponešto izmijenjenoj verziji – ponovno glasati krajem sedmice.

Inače, demokrati i republikanci u Kongresu optužuju jedni druge za propast sadašnje verzije plana, ali izražavaju nadu da će pregovorima postići sporazum o njegovoj revidiranoj verziji.

Predsjednik George W. Bush izjavio je da je razočaran zbog toga što je Zastupnički dom Kongresa glasao protiv vladinog plana sanacije finansijskog sektora.

Ubrzo nakon odbijanja ovog 700 milijardi dolara vrijednog prijedloga u Kongresu vrijednost dionica na američkim berzama je dramatično pala.

Predsjednik Bush je izjavio da vladin plan sanacije finansijskog sektora nije izgubio na važnosti.

"Njegova je novčana vrijednost jednaka veličini ekonomske krize koja prijeti Americi ukoliko se ova mjera ne usvoji", rekao je predsjednik te dodao: "Vladin je zakonski prijedlog bio 'ogroman' - ambiciozan i skup - zbog toga što je i problem koji nastoji riješiti – 'ogroman'."

O vladinom su planu danima pregovarali predstavnici Bijele kuće i Kongresa i očekivalo se da bi on trebao "proći". Sada kada nije, predsjednik je rekao da će on i njegovi saradnici nastaviti s pregovorima kako bi se plan sanacije revidirao te postao prihvatljiviji većini. "Ova se ekonomska situacija mora izravno konfrontirati", rekao je Bush.

Ministar financija Henry Paulson izjavio je da će savezna vlada iskoristiti sva sredstva koja su joj na raspolaganju da ograniči razmjere kolapsa na berzi. No, dodao je Paulson, i ta su sredstva ograničena.

"Sredstva koja su nam na raspolaganju su znatna, ali ne i dovoljna. Nastavit ćemo s pregovorima sa čelnicima u Kongresu kako bi se na kraju usvojio sveobuhvatni plan stabilizacije finansijskog sustava, kojem je cilj zaštititi građane", izjavio je američki ministar finansija.

Inače, vladin plan je u Zastupničkom domu podržala većina zastupnika iz Demokratske stranke, međutim samo trećina republikanaca.

Najsporniji aspekt vladinog plana za slobodno-tržišne republikance bila je ideja da država "spašava" finansijske divove s Wall Streeta, dok to ne čini kada je u pitanju normalna, tipična privatna firma.

Na Wall Streetu je kolaps vladinog plana o sanaciji finansijskog sektora doveo do dramatičnog pada vrijednosti dionica. Industrijski indeks Dow Jones izgubio je gotovo 780 bodova – sedam posto ukupne vrijednosti. Usporedbe radi, 12. septembra 2001. godine, dan nakon terorističkih napada na Ameriku, Dow Jones je izgubio 685 bodova.

Demokratski senator Chris Dodd, glavni pokretač plana o sanaciji Wall Streeta u Kongresu SAD-a, nada se da će plan s nekim revizijama ipak proći, u ponovljenom glasanju, krajem sedmice. Prema Chrisu Doddu, prenosi VoA, to od Kongresa i Bijele kuće očekuju američki porezni obveznici.