Svijet
0

Renzi: Podizanje ograde - gubitak evropskog identiteta

SRNA
Matteo Renzi (Foto: EPA)
Matteo Renzi (Foto: EPA)
Italijanski premijer Matteo Renzi poručio je da se protivi podizanju ograde sa Srbijom koje je najavila Mađarska s ciljem zaustavljanja imigranata, jer je upravo rušenje jedne takve ograde - Berlinskog zida za njega i njegovu generaciju značilo rađanje evropskog identiteta.

"Za moju generaciju rađanje evropskog identiteta poistovjećuje se sa simboličnim padom Berlinskog zida. Meni je tada bilo 14 godina. Danas moj sin ima toliko i ne želim da za njega znak pripadnosti evropskoj porodici bude zid između Mađarske i Srbije, ili ograda nepovjerenja među evropskim zemljama", naveo je Renzi u kolumni za italijansku La Stampu.

On je naglasio da Evropa nije skup obavezujućih finansijskih pravila, već "zajednica duša, sudbina i ideala", prenose beogradski mediji.

"Ako nam se ovo uskrati, gubimo evropski identitet. Želimo da se borimo za drugačije shvatanje ljudskih vrijednosti, razvoja civilizovanog društva, mira. Evropa je zbog ovoga stvorena. Ne radi sklapanja berzanskih ugovora i paktova o stabilnosti, nego zbog ovih tekovina", zaključio je Renzi.