Svijet
1

Renzi, Merkel i Hollande na otoku Ventotene, simbolu evropskog federalizma

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Evropski čelnici Matteo Renzi, Angela Merkel i Francois Hollande pokušat će dati novI poticaj Evropi koja je u krizi identiteta, sastankom u ponedjeljak poslije podne na otoku Ventotene, simbolu evropskog federalizma.

Italijanski premijer Renzi treba oko 16 sati dočekati njemačku kancelarku Merkel i francuskog predsjednika Hollandea i s njima otputovati na otočić između Rima i Napulja gdje bi troje čelnika trebalo pronaći nadahnuće na grobu Altiera Spinellija, autora "Manifesta iz Ventotenea", kojim je zagovarao federalnu Evropu.

Otok Ventotene služio je kao zatvor za jednog od otaca utemeljitelja Evrope. Između 1941. i 1943. fašistički režim služio se tim otočićem kao egzilom za političke protivnike, većinom komuniste. U dvije godine je 2.000 zatvorenika prošlo kroz ćelije zatvora Santo Stefano na Ventoteneu.

Među njima bio je Altiero Spinelli, novinar i komunistički aktivist. Godine 1927. bio je osuđen na 16 godina zatvora jer je kritički pisao o dolasku Benita Mussolinija na vlast. Bio je prebačen na otok 1941., gdje je tajno napisao "Manifest iz Ventotenea" koji povjesničari smatraju jednim od osnova evropskog federalizma.

Tekst naziva "Za slobodnu i ujedinjenu Evropu. Prijedlog manifesta" pisao je na cigaretnom papiru i skrivao u kutiji s dvostrukim dnom te ga tajno prebacio na kopno gdje se od 1943. godine ilegalno raspačavao.

Danas je zatvor zapušten i mogao bi se srušiti. Renzi je u februaru najavio ulaganje 80 miliona eura iz javnih fondova za obnovu kompleksa koji želi pretvoriti u mjesto kulture i obrazovanja za mlade Evropljane.

Britanski referendum o izlasku iz Evropske unije (Brexit) i njegove posljedice po budućnost Evropske unije vrlo je brzo okupio čelnike Njemačke, Francuske i Italija na zajednčki sastanak u Berlinu 27. juna kada su se zauzeli za to da se Evropi da "nov poticaj".

Britanska odluka da napusti EU "politički je poraz" za Evropu i trebala bi biti "divovski poziv na buđenje" za EU koja se mora brzo reformirati, utvrdio je krajem jula Renzi.

Sastanak u ponedjeljak na sredozemnom otoku odvija se tri sedmice prije vanrednog evropskog samita o Brexitu 16. septembra u Bratislavi.