Došao menadžer bez iskustva
0

FOTO / Remek-djelo ruske arhitekture na ostrvu Kiži moglo bi biti uništeno

Klix.ba
Drvene crkve na ostrvu Kiži
Drvene crkve na ostrvu Kiži
Drvene crkve na ruskom ostrvu Kiži, koje nazivaju otvorenim muzejem ruske arhitekture, mogao bi uništiti novoizabrani direktor ove popularne turističke atrakcije koja je na listi spomenika svjetske baštine UNESCO-a, strahuju uposlenici.

Ruski ministar kulture Vladimir Medinsky pokrenuo je val protesta u zemlji otpustivši dosadašnjeg direktora ovog kompleksa i postavivši bivšeg guvernera regije Karelia Andreia Nelidova na njegovo mjesto.

Kompleks od 22 crkve iz 18. stoljeća na ostrvu usred jezera popularno je mjesto gdje se zaustavljaju brodovi.

Zamjenik ministra kulture Andrei Busygin u petak je reagovao nakon što je primio pismo 174 uposlenika kompleksa koji izražavaju svoj bijes i strah da bi ovaj muzej mogao biti uništen izgradnjom. Oni tvrde da je Nelidov u vrijeme kad je obavljao posao guvernera pokazao "nevjerovatnu nekompetentnost" i da je razvio strategiju turizma koja će unišititi spomenik svjetske baštine.
Peticiju koja je upućena predsjedniku Vladimiru Putinu potpisalo je putem interneta više od 3.500 ljudi, a u borbu za očuvanje muzeja uključili su se i regionalni pravnici koji su poslali telegram Putinu.

Nelidov ima diplomu inžinjera i nema nikakvog iskustva u upravljanju muzejom. Zamjenik ministra kulture složio se da Kiži treba novog menadžera koji bi zaustavio pad posjeta ovom kompleksu i poboljšao infrastrukturu, prenose RIA Novosti.