Svijet
0

Rekordno zagađenje u Pekingu, otkazuju se letovi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Smog koji je u utorak ujutro prekrio Peking bio je toliko gust da se nije moglo izmjeriti zagađenje, a izazvao je i otkazivanje 150 letova iako su vlasti procijenile da je kvalitet zraka "dobar".

Na internetskoj stranici međunarodnog aerodroma u Pekingu navodi se da je otkazano ukupno 155 letova u polasku i dolasku, ili su imali kašnjenja.

Američka ambasada u glavnom gradu, koja neovisno računa stepen kvaliteta zraka, saopćila je da je zagađenje u glavnom kineskom gradu prešlo u ponedjeljak ujutro nivo "opasan", koji je najgori nivo prema njenom računanju, javio je AFP.

Ured za okoliš u Pekingu je ocijenio da je "dobar" kvalitet zraka u glavnom gradu.

Državni meteorološki centar je saopćio da je glavni grad pogodila "magla" koja je smanjila vidljivost na 200 metara u nekim četvrtima.

Za sada se podaci kineskog ministarstva za okoliš koncentriraju na fine čestice PM10, prečnika manjeg od 10 mikrona, dok amarička ambasada mjeri fine čestice PM2,5 (manje od 2,5 mikrona) koje mogu prodrijeti duboko u dišne puteve.

Pekinška općina je saopćila u petak da će ovog mjeseca početi objavljivati podatke o finim česticama, odgovarajući tako na zahtjev velikog broja stanovnika Pekinga.

Osim termocentrala na ugalj, zagađenost u Pekingu izaziva industrija u predgrađima i automobilski saobraćaj.