Anketa u SAD-u
0

Rekordno vodstvo opozicijskih republikanaca

FENA
Pet mjeseci prije parlamentarnih izbora u SAD-u, nova anketa instituta Gallupa pokazuje da opozicijski republikanci imaju rekordnu prednost kada je u pitanju kojoj će se stranci birači prikloniti ove jeseni.

Gallupovom metodom generičkog kongresnog glasanja utvrđeno je da je broj birača koji kažu da će glasati za Republikansku stranku skočio na 49 posto, u usporedbi sa 43 posto za Demokratsku stranku.

To je ne samo najveće vodstvo koje je Gallup zabilježio za republikance u sadašnjem izbornom ciklusu već je to najveće vodstvo koje su republikanci ikada imali u anketi koju Gallup provodi od 1950. godine.

Prema Gallupu, republikanci su stekli tri postotna boda u anketi u zadnjih sedmicu dana, dok su demokrati pali za četiri postotna boda.

Sve to se dogodilo kako je podrška predsjedniku Baracku Obami doživjela udarac, posebno zbog njegovog upravljanja ekološkom krizom s naftom mrljom u Meksičkom zaljevu.

Po Gallupu je stopa odobravanja za Obamu pala na 46 posto, što je najniže od njegova ulaska u Bijelu kuću.

Pitanje je koliko Gallupova opća anketa stvarno otkriva o tome što bi moglo dogoditi na izborima u novembru, kada će se birati cijeli saziv Predstavničkog doma, trećina Senata i 34 od 50 guvernera saveznih država.

Analiza lokalnih izbornih nadmetanja daje sveobuhvatniju sliku o mogućim rezultatima, no generičko glasanje dobro pokazuje raspoloženje birača na nacionalnom nivou i njihov entuzijazam prema političkim strankama.

Podatak koji će sigurno zabrinuti demokrate jeste ono što anketni stručnjaci zovu jazom "entuzijazma".

Prema Gallupu, 39 posto republikanaca s uzbuđenjem očekuje izbore 2010., u usporedbi sa samo 24 posto demokrata.

To je jedan od vodećih pokazatelja o tome koliko je vjerovatno da će birači izaći na glasovanje, a ako demokrati ne uspiju zatvoriti taj 15-postotni jaz, novembar bi mogao biti bolan mjesec za predsjednika Obamu i druge čelnike Demokratske stranke, ocjenjuje Gallup u analizi ankete.