Svijet
0

Rekordno topla 2010. godina?

SRNA
Ova godina mogla bi da postane najtoplija od kada je 1850. godine počelo mjerenje temperature, saopštila su tri ugledna instituta koja se bave izračunavanjem nivoa globalnog zagrijavanja.

Razgovori o klimatskim promjenama pod okriljem UN biće nastavljeni sljedeće sedmice u meksičkom gradu Kankuknu. Od učesnika se više ne očekuje da sklope sveobuhvatni sporazum o usporavanju zagrijavanja, nego da ostvare manji napredak u oblasti smanjenja sječe šuma, kako bi se usvajanje šireg pakta pripremilo za sljedeću godinu ili kasnije.

    	Globalna temperatura trenutno je u prosjeku veća za 0,8 stepeni od predindustrijskog nivoa, a 2010. godina je toplija za oko pola stepena Celzijusova u odnosu na prosjek između 1960. i 1990. godine.  

    Ova godina za sada je jedna od najtoplijih od početka mjerenja temperature, ali će se za izvođenje konačnog zaključka sačekati podaci iz novembra i decembra.

    	Prošlogodišnja konferencija UN o klimatskim promjenama u Kopenhagenu iznevjerila je očekivanja, pošto su države učesnice postigle neobavezujući dogovor o ograničavanju rasta globalne temperature na manje od dva stepena.

    	Članovi klimatske komisije UN upozoravaju da viša temperatura donosi veće poplave, toplotne talase i porast nivoa mora.

    U izradi izvještaja o tempu zagrijavanja planete učestvuju britanski Univerzitet Istočna Anglija, američki Nacionalni centar za podatke o klimi i Nacionalna administracija za okeane i atmosferu.
    	Neki skeptici tvrde da je globalno zagrijavanje zaustavljeno, pošto je najtoplija godina u posljednjoj deceniji bila 2005. godina, a prije nje 1998. godina. Većina naučnika odbacuje taj stav i napominje da rezultate iz 2010. godine treba posmatrati u dužem vremenskom kontekstu.