Svijet
0

Rekordno niska podrška evropskom vodstvu

FENA
Madrid
Madrid
Podrška vodstvu Evropske unije u južnoevropskim zemljama koje su dobile evropske programe spašavanja pala je na rekordno nizak nivo, pokazalo je novo ispitivanje Gallupa.

Kako prenose evropski mediji, više od polovine ispitanika u svim državama članicama EU-a osim četiri na sjeveru Evrope kazalo je da ne podržava evropsko vodstvo.

Samo 19 posto Grka kazalo je da ga podržava. Podrška je također jako niska na Kipru (21 posto), u Španiji (27 posto) i Portugalu (31 posto).

Najviša je u Njemačkoj (59 posto), Belgiji (56 posto), Danskoj (50 posto) i Luksemburgu (67 posto).

Tradicionalno evroskeptične zemlje također slabo podržavaju evropsko vodstvo, premda se to nije bitno promijenilo zadnjih godina. Podržava ga samo 29 posto Britanaca, kao i 30 posto Čeha i Šveđana.

Suprotno općem trendu, podrška evropskom vodstvu u Italiji porasla je za devet posto otkako je Gallup 2008. počeo provoditi to godišnje ispitivanje i 2013. je iznosila 43 posto.

Ispitivanje, čiji su rezultati objavljeni 8. januara, pokazalo je da je pozitivno mišljenje o evropskom vodstvu najvjerojatnije među mladima premda je i u toj grupi zabilježen pad popularnosti.

Ispitanicima je bilo postavljeno pitanje podržavaju li ili ne postignuća "vodstva Evropske unije", što se može odnositi na evropske institucije i čelnike država članica u Evropskom vijeću.

Ispitivanje je provedeno putem telefona i direktnih intervjua s oko hiljadu ljudi starijih od 15 godina u svim državama članicama između aprila i jula 2013. godine.