Kina
0

Rekordni nivo vode u akumulacijama gigantske hidrocentrale "Tri klisure"

FENA
Rekordni nivo vode u akumulacijama stavio je u srijedu na probu kapacitete gigantske hidrocentrale "Tri klisure" na najdužoj azijskoj rijeci Jangce, pošto obilne kiše padaju širom Kine i uzrokuju velike poplave u kojima je više od 1.200 osoba smrtno stradalo ili se vode kao nestali.

Dotok vode jutros je dostigao 56.000 kubnih metara svake sekunde, što je najveći dotok ove godine, pošto je nivo vode u akumulacijama dostigao 158 metara, oko 10 posto manje od maksimuma, javila je kineska novinska agencija Xinhua.

Kineski zvaničnici su se godinama hvalili da brana može da izdrži poplave i one najveće koje dolaze jednom u 10.000 godina, pošto su "Tri klisure" najveća hidrocentrala u svijetu koja je građena, pored ostalog da spriječi i katastrofalne poplave u bazenu rijeke Jangce, prenio je AP.

Rijeka Jangce, u srednjem i donjem toku, u sekciji Jingjiang ugrožava 15 miliona stanovnika i 1,6 miliona hektara zemlje.

Hidrocentrala je omogućila akumuliranje 22,1 milijarde kubnih metara vode i time sprječavanje potencijalnih katastrofalnih poplava, ali i za proizvodnju struje oko 84,7 milijardi kilovat-sati godišnje i regulisanje plovnosti rijeke uz omogućavanje da brodovi i do 10.000 tona nosivosti mogu da stignu uzvodno do mjesta Chongking, navode agencije.

U poplavama je ove godine u Kini smrtno stradalo 823 osoba, 437 se vodi kao nestalo i prouzrokovana je materijalna šteta od nekoliko desetina milijardi dolara, navodi se izvještaju kineske Državne kontrole hrane i prevenciju od suša.

AP upozorava da se na jugoistoku, jugozapadu i sjeveroistoku Kine očekuju nove, obilne padavine i u četvrtak.