7 milijardi dolara
0

Rekordni humanitarni apel UN-a

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U humanitarnom apelu za 2009. godinu, UN su danas zatražile rekordnih sedam milijardi dolara pomoći za 30 miliona žrtava prirodnih katastrofa i konflikata, upozoravajući da globalna finansijska kriza ne opravdava smanjenje donacija za ugrožene.

Ovo je najveći takav apel u historiji UN-a, a dolazi u trenutku kada je kriza na kreditnom tržištu ugrozila budžete vlada koje su tradicionalno značajniji donatori, kao što su američka, francuska i britanska, izvještava Reuters.

Generalni sekretar UN Ban Ki-moon napomenuo je da svjetska privredna kriza nije oslobodila međunarodnu zajednicu obaveza u vezi sa kriznim situacijama u Demokratskoj Republici Kongo, Sudanu, Somaliji, Iraku i drugim zemljama. "Apelujem da se sedam milijardi dolara osigura bez odgađanja i kao vrhunski prioritet", rekao je Ban Ki-moon.

U posljednjoj deceniji, čak i u periodima jakog privrednog razvoja, humanitarna pomoć je zaostajala za onim što su UN tražile, podsjeća Reuters.

Tako su za prošlu godinu UN prvobitno tražile 3,8 milijardi dolara, a potom još 3,2 milijarde dolara da bi se suzbilo djejstvo prirodnih katastrofa i rastućih cijena hrane, ali je od ukupno zahtijevane sume osigurano samo 4,7 milijardi dolara.

Pomoć je za narednu godinu planirana za 31 zemlju, uglavnom u Africi i na Bliskom istoku. UN traže 2,2 milijarde dolara za Sudan, 919 miliona za Somaliju, 831 milion za Demokratsku Republiku Kongo, 550 miliona za Zimbabve, 547 miliona za Irak i njegove susjede i 462 miliona dolara za okupirane palestinske teritorije.

Koordinator UN za pomoć u kriznim situacijama John Holmes napominje da, mada je očekivano da će finansijska kriza smanjiti izdvajanja za međunarodnu pomoć, do toga zasad nije došlo.

Holmes naglašava da traženih sedam milijardi dolara u stvari i nije tako mnogo - to je svega nekoliko centi na svakih 100 dolara nacionalnog prihoda bogatih zemalja.

U 2008. najveći donatori humanitarne pomoći (na bazi odnosa između njene visine i obima privredne proizvodnje) bili su Saudijska Arabija, Norveška, Monako, Luksemburg i Švedska.