130 miliona birača
0

Rekordan odziv na rano glasanje u SAD

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na američkim predsjedničkim izborima ove će godine, kako se očekuje, učestvovati rekordnih oko 130 miliona birača, što najavljuje i dosadašnji masovan odziv na glasanje u odsutnosti i rano glasanje, koje je omogućeno u 30-ak saveznih država.

Do srijede poslije podne, 16,1 miliona Amerikanaca već je iskoristilo mogućnost ranog glasanja, prema podacima "US Elections Project-a" Univerziteta George Mason, iz Fairfaxa u Virginiji.

Prema anketi The Washington Posta i ABC Newsa, objavljenoj u četvrtak, 59 posto onih koji kažu da su već glasali podržava demokratskog kandidata Baracka Obamu, a 40 posto republikanca Johna McCaina.

Prof. Michael McDonald, stručnjak za izbore koji vodi projekt, predviđa da će oko 30 posto Amerikanaca ove godine glasati ranije ili poštom ili e-mailom, što bi bio apsolutno najveći predizborni odziv birača.

Poređenja radi, godine 2004., tu je mogućnost iskoristilo 22,5 posto birača, a 1992. samo sedam posto.

"Mislim da ove godine postoji ogroman entuzijazam da se izađe na izbore i glasa", izjavio je McDonald za TV MCNBC News.

James Hicks, direktor za istraživanja Informacijskog centra za rano glasanje iz Portlanda, Oregon, također predviđa da će trećina birača glasati prije 4. novembra, te ističe kako su "ljudi uzbuđeni" i da dosadašnji odziv znatno nadmašuju sve ranije izbore. Obojica stručnjaka očekuju da će se taj visoki birački entuzijazam zadržati sve do izbora idućeg utorka.

McDonald također ističe da kampanja demokrata Baracka Obame snažno mobilizira birače za rano glasanje, što objašnjava zašto na njemu učestvuje znatno veći broj registriranih demokrata nego republikanaca, što je neuobičajeno.

Republikanci i dalje drže prednost u glasanju poštom ili emailom zbog odsutnosti, što je i na ranijim izborima bio slučaj, kaže McDonald.

Demokrati dominiraju na ranom glasanju u šest ključnih saveznih država koje je predsjednik George W. Bush osvojio 2004. - u Iowi, Sjevernoj Karolini, Floridi, Coloradu, Novom Meksiku i Nevadi, prema statistikama izbornih i stranačkih dužnosnika u tim državama.

U Georgiji, također republikanskoj državi, već je glasalo 1,4 miliona birača, od čega nerazmjerno veći broj crnačkih birača, kojih više od 90 posto podržava Obamu, senatora iz Illinoisa koji ima velike izglede postati prvim predsjednikom SAD-a afričkoameričkog porijekla.

Na Floridi se također bilježi masovan odziv birača, izviještava se o 2,6 miliona, a zbog dugih redova u kojima se čekalo i po osam sati, guverner Charlie Christ je u srijedu izdao vanrednu uredbu da se rad birališta produži na 12 sati.

Iz Kalifornije i Teksasa je obaviješteno o po dva miliona ranih glasača.

Iz ureda državnog tajnika Louisiane je obaviješteno da crnački birači čine 36 posto ranih birača, što je dvostruko više nego 2004.

Prema anketi The Washington Posta i ABC Newsa, 59 posto onih koji kažu da su već glasali podržava Obamu, a 40 posto republikanca Johna McCaina, što je potpuna suprotnost rezultatima iz prethodna dva izborna ciklusa.

Prije četiri godine George W. Bush je osvojio 60 posto glasova ranih birača, a 2000. godine 62 posto njihovih glasova, prema Nacionalnom izbornom istraživanju instituta Annenberg.

U Iowi je već glasalo oko 340.000 ljudi, 49 posto registriranih demokrata i 29 posto republikanaca.

U Coloradu je glasalo oko 815.000 birača, 39 posto demokrata i 37 posto republikanaca.

U Nevadi, glasalo je oko 342.000 ljudi, 53 posto registriranih demokrata i 30 posto republikanaca.

U Novom Meksiku već je glasovalo 111.000 ljudi, među kojima 55 posto registriranih demokrata i 33 posto republikanaca.