Libija
0

Reis Cerić na konferenciji o islamu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Svenarodno islamsko svjetsko vodstvo, s petom generalnom konferencijom, održanom od 5. do 8. novembra u Tripoliju pod pokroviteljstvom libijskog vođe Muamera Gadafija, obilježilo je 20. rođendan u prisustvu nekoliko stotina delegata sa svih kontinenata različitih islamskih teoloških učenja i sufijskih pravaca.

U svom obraćanju Gadafi je pozvao ulemu i sve čelnike raznih muslimanskih škola u svijetu da se okupe oko zajedničkog cilja, a to je napredak muslimana u moralu i znanju kako bi se otklonile mnoge predrasude i stereotipi o islamu i muslimanima u svijetu.

„Naša je dužnost, a vi to najbolje znate kao ulema, da svijetu prezentiramo ono najbolje u islamu, a to je tolerancija i suživot među svim ljudima i narodima svijeta. Svenarodno islamsko svjetsko vodstvo utemeljeno je prije 20 godina da služi svim muslimanima svijeta kako bi se što bolje upoznali i jedni drugima pomogli na putu svemuslimanskog napretka“, poručio je libijski vođa delegatima na otvaranju konferencije u Tripoliju.

Na trodnevnoj konferenciji u Tripoliju čuli su se iscrpni izvještaji o stanju islama i muslimana u gotovo svim dijelovima svijeta, posebno u Africi gdje Libija ulaže velike napore da pomogne afričkom narodu u borbi protiv bolesti, gladi i nepismenosti.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić je na trećoj sesiji konferencije podnio referat o temi „Doprinos muslimana u suočavanju sa šovinizmom i rasnom diskriminacijom“.

Reis Cerić je između ostalog rekao:

"Živimo u vremenu u kojem se od muslimana traži da budu jasni i precizni u odnosu na druge i drugačije u svijetu te da se jasno i glasno izjasne o svojoj vjeri, kulturi i politici. Iako neki misle da je neprimjereno tražiti da muslimani objašnjavaju bilo kome svoju vjeru i kulturu, jer je to udar na muslimansko dostojanstvo, mislim da muslimani treba da prihvate taj izazov iskrenim srcem i otvorenim umom."

Dodao je kako je za muslimane još uvijek najveći izazov kako živjeti u svijetu sa brzim informacijama i preciznim znanjem. "Naravno, čuvajući i razvijajući tradiciju naše vjere i morala. Uvjeren sam da će buduće generacije shvatiti ovaj izazov i da će biti sposobnije od nas da ga pretvore u korist ummeta. Također, nadam se da će Svenarodno islamsko svjetsko vodstvo pod pokroviteljstvom brata Muamera Gadafija dati svoj značajan doprinos na putu sveopćeg muslimanskog oporavka i napretka", zaključio je reisu-l-ulema Cerić svoje izlaganje u Tripoliju.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je libijskom vođi Muameru Gadafiju dodijelila Bosanski orden islama prvoga reda povodom obilježavanja šest stoljeća islama na Balkanu kao znak zahvalnosti za njegovu brigu i podršku očuvanju i razvoju islamskog identiteta kod nas. Orden mu je uručio reisu-l-ulema Cerić, a na ovoj konferenciji reisu-l-ulema je Gadafiju uručio i primjerak Šerifovićevog Kur'ana iz Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, javila je MINA.