Svijet
0

Reince Priebus za zabranu ulaska muslimanima u SAD: Neki elementi islama su mi problematični

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Nacionalnog komiteta Republikanaca i novi šef osoblja Bijele kuće Reince Priebus kazao je kako neće isključiti zabranu imigracije muslimana u SAD, ali je sugerisao kako se ova zabrana neće odnositi na sve muslimane.

"Ništa nije isključeno, ali nećemo imati registar baziran na religiji. Mislim da ovom zabranom želimo poručiti da su neki ljudi, ne svi ljudi, radikalizirani. Neke ljude moramo spriječiti da uđu u zemlju. Predsjednikov (Trumpov) stav je u skladu sa zakonima Senata koji kaže: Ako želite doći iz mjesta ili područja u svijetu koje trenira i krije teroriste, moramo privremeno suspendovati operaciju dok ne budemo imali bolji sistem provjera", rekao je.

Priebus je rekao i kako postoje neki elementi Islama koji su mu problematični, piše Huffington Post.

"Postoje aspekti te vjere koji su problematični i mi ih znamo, vidjeli smo ih. To se ne odnosi na sve ljude te vjere. Mike Flynn je jedan od najpoštovanijih obavještajaca u Americi i to niko ne može negirati", rekao je.

Priebus je do sada izjavio niz antimuslimanskih izjava, a posebnu pažnju tome je posvetio i na Twitteru. U februaru je na svom računu objavio rečenicu: "Strah od muslimana je racionalan".

Sekretar američke savezne države Kansas Kris Kobach, koji je Trumpov savjetnik, priprema prijedlog za implementaciju zabrane na ciljana geografska područja.

Kobach je ranije radio i sa predsjednikom Bushom u Nacionalnom sistemu registracije ulaska i izlaska, koji je pratio muškarce strance starije od 16 godina koji su dolazili iz većinski muslimanskih zemalja. Taj program se smatrao neuspješnim i ugašen je.