Svijet
0

Rehn: Sukobi na Bliskom Istoku jačaju tursku kandidaturu

FENA
Evropski komesar za proširenje Oli Rehn ocijenio je da sukobi na Bliskom istoku povećavaju značaj kandidature Turske za članstvo u Evropskoj uniji, jer bi ta zemlja mogla da služi kao "most" za saradnju Unije s islamskim državama.

"Važnost pregovora s Turskom se povećala u svjetlu sukoba u Libanu zato što je Turska svjetovna, demokratska država i umjereno islamsko društvo", rekao je Rehn u izjavi za finske medije.

Evropski komesar je istakao da je moderna i demokratska Turska od strateške važnosti za Evropu i da, ako bude ispunila sve uslove za članstvo, mora biti primljena u EU.

"Ako Turska ispuni uslove za članstvo, mogla bi još više pojačati veze između Evrope i islama", dodao je on.

Rehn je, međutim, naglasio da bi bilo pogrešno kada bi Turska mislila da će joj EU, zbog njenog strateškog značaja i veličine, "progledati kroz prste" kada je riječ o ispunjavanju uslova za članstvo u Uniji, prenio je Reuters.

"Od suštinske je važnosti da obje strane (EU i Turska) ozbiljno shvate svoje odgovornosti i pridržavaju se svojih obaveza", ocijenio je evropski komesar za proširenje.

Rehn je rekao da ne može čak ni da zamisli da EU primi zemlju koja ne poštuje osnovne demokratske principe, kao što je sloboda štampe, pozivajući Tursku da izmijeni sporni zakon u toj oblasti.

Evropski komesar je zaključio da sam početak pregovora o članstvu ne znači da će Turska ili neka balkanska zemlja, poput Hrvatske, automatski postati član EU, ali da ta mogućnost postoji na srednji ili duži rok.

Turska je započela s EU zvanične pregovore o članstvu 2005., ali mnogi diplomati procjenjuju da je njen put do ulaska u krug evropskih država neizvjestan i da će trajati najmanje 10 godina.