Svijet
0

Rehn: Nastavak pregovora sa Srbijom "vrlo skoro"

FENA
Olli Rehn
Olli Rehn
Evropski komesar za proširenje Olli Rehn izvijestio je danas članove Evropske komisije i ambasadore zemalja EU da Srbija poduzima korake po pitanju saradnje s Haškim tribunalom koji će omogućiti "vrlo brz" nastavak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

“Istina je da nova Vlada Srbije poduzima korake u dobrom pravcu koji bi trebalo da omoguće Komisiji da veoma brzo nastavi pregovore o SSP-u”, prenijela je Rehnove riječi njegova glasnogovornica Crisztina Nagy i naglasila da su današnji sastanci evropskog komesara bili rutinske prirode.

Ona je istovremeno podsjetila da je sredinom maja, tokom posjete Beogradu, Rehn rekao da očekuje da će pregovori biti nastavljeni tokom “narednih par sedmica”.

Rehn ocjenjuje kao pozitivne korake činjenicu da je saradnja s Haškim tribunalom dio programa nove srpske vlade, te da postoji opredijeljenost da se ta saradnja djelotvnorno ostvari.

“Obećanje je jasno dato i ono je podržano javnim nastupima vodećih ličnosti u zemlji, prije svega predsjednika Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunice”, istakla je Nagy.

“Komesar Rehn smatra da je sada važna rigorozna primjena vladinog programa... On očekuje specifične i djelotvorne akcije u tom pravcu”, dodala je ona.

Rehn će obratiti pažnju i na djelotvornu saradnju između službi sigurnosti u Srbiji i drugih organa zaduženih za saradnju s Haškim tribunalom.

“Vidimo da je u toku formiranje Nacionalnog vijeća za sigurnost i da postoji želja da se poduzme akcija potrage za haškim optuženicima”, dodala je Nagy, naglasivši da je jedan od primjera u tom smislu akcija provedena 15. maja u Beogradu.

Komesar Rehn također insistira na djelotvornom “radnom odnosu” Beograda s Haškim tribunalom, rekla je Nagy, naglašavajući da je Rehn u stalnom i “veoma bliskom” kontaktu s glavnom tužiteljicom Haškog tribunala Carlom del Ponte.

Evropski diplomatski izvori izjavili su Tanjugu u Bruxellesu da bi, u tom kontekstu, posjeta Del Ponteove Beogradu početkom iduće sedmice mogla da posluži kao posljednja potvrda pozitivnih signala koji dolaze iz Srbije, što bi otvorilo mogućnost da odluka o nastavku pregovora bude donesena prije narednog sastanka Vijeća ministara EU sredinom mjeseca.

Vijeće ministara EU je u februaru ovlastilo Rehna da odluči kada pregovori o SSP-u sa Srbijom mogu biti nastavljeni.

Puna saradnja s Haškim tribunalom, koja pretpostavlja lociranje, hapšenje i izručenje Ratka Mladića, ostaje uvjet za zaključenje tog sporazuma.