Svijet
0

Rehn: Hrvatska je pozitivan primjer za ostale zemlje u regiji

FENA
Olli Rehn
Olli Rehn
Povjerenik za proširenje Evropske komisije Olli Rehn istaknuo je u ponedjeljak u Bruxellesu Hrvatsku kao pozitivan primjer za ostale zemlje u regiji.

"Pristupni pregovori s Hrvatskom dobro napreduju. Vlasti sada trebaju ubrzati napore u ključnim područjima poput pravosudne reforme, borbe protiv korupcije, povratka izbjeglica i manjinskih prava. Trebaju se pozabaviti gospodarskim izazovima poput restrukturiranja brodogradnje i čeličnog sektora", istaknuo je Rehn u raspravi pred Vanjskopolitičkim odborom Evropskog parlamenta.

"Pod uvjetom da Hrvatska reformira svoje pravosuđe i ekonomiju s punom odlučnošću i konkretnim rezultatima, mogla bi biti u stanju ispuniti obveze članstva u EU-u oko kraja desetljeća. Hrvatska je vodeći primjer i mjerilo za ostale zemlje zapadnog Balkana na njihovu putu prema Evropskoj uniji", rekao je Rehn u raspravi posvećenoj proširenju i vanjskoj i sigurnosnoj politici Evropske unije.

Rehn je rekao da proces rješavanja institucionalne krize u Evropskoj uniji u ovom trenutku ne usporava proširenje i da se ta dva postupka odvijaju paralelno. Novi institucionalni okvir, bez kojeg se ne može širiti, EU bi mogla dobiti istodobno kada bi i Hrvatska mogla ispunjavati obaveze koje proizlaze iz članstva i najvjerovatnije postati 28. članica, rekao je povjerenik.

Govoreći o Makedoniji, koja je dobila status kandidata, ali ne i datum pregovora, Rehn nije isključio mogućnost određivanja datuma u prvoj polovici sljedeće godine pod uvjetom da provede potrebne reforme na gospodarskom i političkom planu, prenosi Hina.

"Pozivam makedonsku vladu da ubrza reforme. Potrebno je napraviti više u pravosuđu, borbi protiv korupcije i reformi policije, jačanju državne uprave i pravne države", istaknuo je Rehn.