Svijet
0

Rehn: Hrvatska bi mogla zaključiti pregovore u prvoj polovici 2009.

FENA
Evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn izjavio je u srijedu u Bruxellesu da bi Hrvatska mogla završiti pregovore o pristupanju EU u prvoj polovici 2009. godine, ali da to ovisi o samoj Hrvatskoj i ispunjavanju potrebnih uvjeta.

"Ovu godinu vidimo kao godinu otvaranja, a sljedeću kao godinu zatvaranja pregovaračkih poglavlja. Realno je, nadam se, ciljati na zaključivanje pregovora u prvoj polovici 2009. godine, ali to na prvom mjestu ovisi o hrvatskoj vladi i parlamentu i sposobnosti javne uprave da ispuni tražene uvjete i mjerila", rekao je povjerenik Rehn, odgovarajući na zastupnička pitanje u Odboru za vanjsku politiku Evropskog parlamenta.

To je prvi put, prenosi Hina, da povjerenik Rehn, koji je sudjelovao u raspravi na vanjskopolitičkom odboru na temu izvještaja o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, spominje okvirno razdoblje za završetak pregovora Hrvatske i EU.

Rehn je dodao da hrvatska vlada može ubrzati pregovore ispunjavanjem mjerila za otvaranje i zatvaranje poglavlja, ističući kao primjer strukturne reforme u brodogradnji, a isto vrijedi i za povratak izbjeglica, manjinska prava i reformu pravosuđa.

Zastupnik Bernd Posselt istaknuo je u raspravi da izvještaj o napretku o Hrvatskoj nije do kraja pošten kada je riječ o borbi protiv korupcije i o manjinskim pravima, jer u tome "Hrvatska stoji bolje nego neke zemlje članice".

Povjerenik Rehn je u svom odgovoru rekao da je Hrvatska u pitanju borbe protiv korupcije "bolja od svih zemalja jugoistočne Evrope, ali to ne znači da ne postoje ozbiljni problemi jer kada pitate hrvatske građane koji su najveći problemi, na prvo mjesto stavljaju nezaposlenost, a na drugo korupciju."