Svijet
0

Rehn: EU mora biti pravedna prema Turskoj

FENA
Evropski povjerenik za proširenje Ollie Rehn pozvao je u ponedjeljak Evropsku uniju da bude "pravedna" s Turskom i "održi riječ" datu toj zemlji kandidatu za ulazak u EU, dan nakon izbora Nicolasa Sarkozyja za predsjednika Francuske koji se protivi ulasku Turske u Uniju.

"Evropska unija treba biti pravedna i stroga s Turskom", izjavio je povjerenik na pitanje o utjecaju Sarkozyjevog izbora za predsjednika na proces priključenja Turske Uniji, javio je AFP.

"To znači da treba biti pravedan i održati riječ koja se odnosi na perspektivu priključenja Turske", kazao je Rhen pred Komisijom za vanjske poslove pri Evropskom parlamentu.

Ali, "u isto vrijeme", treba biti strog, što znači da Turska treba ispuniti sve kriterije" koje traži EU prije nego što postane članica, kazao je Rehn.

On je naglasio da Turska prolazi "kroz teško vrijeme" i političku krizu koja potresa zemlju i da treba biti "strpljiv".

"Važno je shvatiti da Turska proživljava proces teške i ambiciozne transformacije", komentirao je on. "Zato treba danas da budemo strpljivi i razboriti kako ne bismo pothranjivali nacionalistička osjećanja", dodao je Rehn.

"Moramo biti sigurni da birajući predsjednika i parlament, turski narod zna da bira osobe koje bi trebalo da otvore put procesu priključenja EU-u provodeći neophodne reforme".