Svijet
2

Regionalna povezanost jedan je od ključnih pokretača rasta i radnih mjesta u JI Evropi

Klix.ba
Foto: RCC/Jos L. Knaepen
Foto: RCC/Jos L. Knaepen
Regionalni dan saradnje završen je u Briselu uz završne riječi Igora Lukšića, potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Crne Gore, Andreja Plenkovića, člana Evropskog parlamenta i potpredsjednika Odbora za vanjske poslove i Andreasa Brandstaettera iz Ministarstva vanjskih poslova Austrije.

Panel diskusije koje su održane u popodnevnim satima bavile su se temama proširenja, ekonomskim razvoja i upravljanja te povezanosti i vezama vezama sa Berlinskim procesom i samitom u Beču koji će biti održan u augustu ove godine.

Ovome je prethodila Konferencija na visokom nivou na temu saradnje i proširenja Zapadnog Balkana koja je započela sa govorima ministra vanjskih poslova Albanije, Ditmira Bushatova, komesara Evropske unije za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Johannesa Hahna, šefa Predstavništva savezne države Baden-Virtemberg, Johannesa Junga i generalnog sekretara Vijeća za regionalnu saradnju, Gorana Svilanovića.

Prisutni su imali priliku čuti da Zapadni Balkan mora uraditi više toga da se prevaziđe neusklađenost trenutnih ambicija i postojećih kapaciteta kao i da je dalji razvoj regionalne saradnje prioritet za region, ali i za Evropsku uniju, te da je regionalna povezanost jedan od ključnih pokretača rasta i radnih mjesta u Jugoistočnoj Evropi.

Govornici su se također složili da je na zapadnom Balkanu uočljiv značajan napredak, ali je potrebno da uraditi još mnogo toga na putu ulaska u Evropsku uniju te da je snažna politička podrška procesu proširenja uprkos svim problemima sa kojima se Zapadni Balkan suočava veoma jasna.

Prije same konferencije na visokom nivou Vijeće za regionalnu saradnju, Evropski fond za Balkan i Predstavništvo savezne države Baden-Württemberg, tri organizatora "Dana regionalne saradnje", upriličili su kratak koncert tri primadone etno muzike Balkana, Biljane Krstić, Amire Medunjanin i Tamare Obradović – Les Femmes des Balkans.

Dan regionalne saradnje započelo je sa prvim javnim predstavljanjem Balkanskog barometra (BB), odnosno obimnog istraživanja koje obuhvata viđenja i mišljenja javnog i poslovnog mnijenja o glavnim privrednim i razvojnim pitanjima. Balkanski barometar je dio "alatki" za praćenje napretka u primjeni strategije "Jugoistočna Evropa 2020" (JIE 2020) koji je dostupan na zvaničnoj web stranici Vijeća za regionalnu saradnju.

"Dan regionalne saradnje" predstavlja zajednički napor Vijeća za regionalnu saradnju, Predstavništva savezne države Baden-Württemberg u Evropskoj uniji i Evropskog fonda za Balkan.