Svijet
0

Referendumom podržan tajlandski vojni ustav

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Na prvom ikada održanom referendumu na Tajlandu podržan je 18. ustav te zemlje koji bi mogao ojačati birokratiju i vojsku, pokazuju konačni rezultati. Za ustav, čiju je izradu nadzirala vojna hunta, bilo je 57,41 posto birača, a protiv 42,19, dok su ostali listići bili nevažeći, rekao je glavni tajnik izborne komisije Suttipol Taveechaikarn.

Na referendum se odazvalo 25,9 od 45,6 miliona registriranih birača ili 57,5 posto.

"Moramo priznati da je izlazak na referendum bio niži od očekivanoga", rekao je Suttipol, dodajući da su za to krive obilne kiše koje su padale u nedjelju kao i "zamor birača od politike".

Za razliku od ostatka zemlje, birači u sjeveroistočnoj regiji, najsiromašnijoj i najnapučenijoj, glasali su sa 62 posto protiv ustava, koji mnogi ocjenjuju s jedne strane testom popularnosti vojske, a s druge strane testom popularnosti bivšega populističkog režima Thaksina Shinawatre, koji je prošle godine u septembru svrgnut u vojnom puču.

Još nekoliko provincija na sjeveru odbacilo je predloženi ustav.

"Vojska je zadovoljna prihvatanjem ustava", rekao je general Sonthi Boonyaratkalin, koji vodi huntu koja je svrgnula Thaksina.

Politički analitičari, međutim, tvrde kako rezultati referenduma upućuju na duboke podjele u zemlji.

Sjeveroistok Tajlanda bio je najjače Thaksinovo uporište tokom vladavine od 2001. do 2006. godine, a tamošnji stanovnici još ga uvijek podržavaju, kao i njegovu stranku Thai Rak Tahi.

Ostale četiri regije - Bangkok, jug, središnji dio i sjever, podržale su ustav.

Referendum održan u nedjelju, prenosi Hina, trebao bi utrti put parlamentarnim izborima pred kraj godine.

Surayud je u nedjelju najavio da bi se izbori trebali održati "nakon rođendana kralja" Bhumibola Adulyadeja, koji će 5. decembra proslaviti 80. rođendan.