Svijet
0

Referendum u Venecueli o broju predsjedničkih mandata

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Venecueli se danas održava referendum na kojem građani treba da se izjasne o ustavnim promjenama kojima bi se ukinulo ograničenje na broj predsjedničkih mandata i omogućilo da ista osoba bude neograničen broj puta izabrana za šefa države.

Prema rezultatima najnovijih anketa, prijedlog predsjednika Huga Chaveza podržava tijesna većina birača, prenijele su agencije.

Chavez je ocijenio da bi uspjeh referenduma bio dobitak za naciju jer mu je, kao šefu države, potrebno još najmanje 10 godina kako bi učvrstio "tekovine socijalističke revolucije u Venecueli", započete s njegovim dolaskom na vlast 1999. godine.

Chavezu je ovo drugi mandat i trebalo bi da ostane na čelu države do 2013. godine.

Parlament Venecuele je 15. januara odobrio amandman na ustav kojim se ukida ograničenje broja mandata predsjednika, regionalnih guvernera i članova parlamenta, a ta odluka još treba biti potvrđena na referendumu.

Uspije li referendum, Chavez bi mogao da se ponovno kandidira na predsjedničkim izborima 2012. i ako pobijedi, da bude na vlasti do 2019. godine.

U Venecueli je krajem 2007. već održan referendum s istim pitanjem, ali je ljevičarski predsjednik tada doživio poraz jer je 50,70 posto građana glasalo protiv neograničenog broja predsjedničkih mandata, a 49,29 posto za taj prijedlog.

Dolazak Chaveza na čelo naftom bogate Venecuele bio je praćen procesom nacionalizacije u najvažnijim industrijskim sektorima i velikim izdacima za zaštitu najsiromašnijih.

Njegov "socijalizam" nije se dopao mnogim Venecuelancima, ali ni Zapadu, a prije svega Sjedinjenim Američkim Državama, koje u njemu vide novog Fidela Castra, odnosno faktor koji izaziva smetnje u Latinskoj Americi, regiji koju Washington smatra svojim "dvorištem".

Chavez ne poriče da je blizak s bivšim kubanskim predsjednikom i da mu je on uzor, ali negira optužbe da mu je cilj potpuno ukidanje privatnog vlasništva i progon stranih kompanija.

Americi se ne dopada ni njegovo naglašeno "koketiranje" s Kinom i Rusijom, s kojima je Venecuela potpisala nekoliko vrijednih ugovora, uključujući one iz domena odbrane.