Dublin
0

Referendum o lisabonskom ugovoru je konačan

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Irski premijer Brajan Koen upozorio je danas da će referendum koji se 2. oktobra u Irskoj održava o Lisabonskom ugovoru biti konačan i da će evropska integracija biti ugrožena ukoliko bude ponovo odbijen kao što je to bilo u junu prošle godine.

Analitičari navode da Koen mora da ubijedi irski elektorat da usvoji Lisabonski ugovor kako bi se izbjegla kriza u evropskom bloku i da pojača napore kako bi izvukao ekonomiju iz jedne od najtežih recesija koja je zahvatila zapadne zemlje.

"Sigurno je da neće biti održan i treći referendum o Lisabonskom ugovoru," rekao je Koen u televizijskom obraćanju pred početak izborne tišine.

Zagovornici odbijanja Lisabonskog ugovora smatraju da bi Irska mogla da izvuče nove ustupke od Brisela ukoliko po drugi put odbaci Lisabonski ugovor koji je namjenjen za izvršenje reformi evropskih institucija kako bi bilo ubrzano donošenje odluka.

Koen je od EU već dobio garancije da će Irska zadržati komesara u EU te da Lisabonski ugovor neće uticati na neutralnost, poresku politiku i stroge zakone o abortusu.

Prema rezultatima anketa Irska će ratifikovati Lisabonski ugovor ali postoje strahovanja da bi nezadovoljstvo učinkom vlade moglo da dovede do veoma tjesnog rezultata referenduma.

Drugo odbijanje Lisabonskog ugovora moglo bi dovesti do odlaganja evropskih integracija, slabljenja eura i umanjenja globalnog uticaja evropskog bloka.

Irski glasači izlaze na birališta 2. oktobra, ali ručno prebrojavanje glasova neće početi do 3. oktobra ujutro u 8:00 časova po lokalnom vremenu, dok se preliminarni rezultati očekuju nekoliko časova kasnije.