Svijet
0

Referendum novi težak udarac Berlusconiju

FENA
Talijanski premijer Silvio Berlusconi pretrpio je novi udarac, nakon prošlomjesečnog teškog poraza na lokalnim izborima, jer su se Talijani u velikom broju odazvali na referendum koji je svim snagama pokušao potkopati.

Glasanje o četiri pitanja koja su se odnosila na povratak nuklearnoj energiji, privatizaciju vodosnabdijevanja i imunitet za vladine ministre, još traje, a velik odaziv već u nedjelju, prvog dana održavanja referenduma, ukazuje na novi težak poraz Berlusconijeve vlade desnog centra.

Po procjenama talijanskog ministarstva unutarnjih poslova, na referendum se odazvalo više od 50 posto birača, čime je postao valjan.

Berlusconi je priznao poraz barem kada je riječ o nuklearnoj energiji, izjavivši na pres-konferenciji za novinare da je referendum vjerojatno označio kraj nuklearnoj energiji u Italiji.

"Slijedom odluke koju talijanski narod donosi u ovom trenutku, vjerojatno moramo reći zbogom nuklearnim elektranama i moramo se snažno opredijeliti za obnovljivu energiju", rekao je on.

Berlusconi se protivio prijedlozima da opozove zakone koje je donijela njegova vlada. Prošle je sedmice rekao da neće glasati na referendumu te kako se nada da će većina Talijana učiniti isto kako referendum ne bi uspio.

Poražavajući rezultati referenduma dolaze u najgorem mogućem trenutku za 74-godišnjeg premijera, koji je suočen sa seksualnim skandalom i trima suđenjima za prevaru te teškim porazom na lokalnim izborima prošli mjesec, prenosi Hina.